Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziția artistului fotograf Oláh Tibor din Debrecen (Ungaria)


debre2Asociația ”Euro Foto Art”, a pregătit pentru publicul vizitator în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, respectiv Muzeul Cetății și Orașului Oradea și Centru de Cultură Debrecen (Ungaria) o valoroasă expoziție de artă fotografică.

De această dată pe simezele sălilor de expoziții temporare ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth”, din cadrul Secției de Istorie ale Muzeului vor fi instalate creațiile celui mai reputat artist fotograf din Debrecen Oláh Tibor, membru al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” din Oradea. Expoziția cuprinde peste 90 de fotografii de diferite dimensiuni, înrămate sau instalate după un concept original.

Artistul fotograf Olah Tibor s-a născut în anul 1950 în orașul Debrecen.

debre3”Toată viața lui a petrecut în orașul său îndrăgit, de unde plec și ajung în fiecare zi. Într-un cadru omenesc accentuat, în mediul obiectiv îmi trăiesc și petrec zilele”, afirmă reputatul artist fotograf Oláh Tibor. ”Membrii de familie, prietenii înseamnă mult pentru mine, sunt entuziasmat de persoanele talentate și de performanțele oamenilor. ”Mă ia de gât lumina”, muzica, artele, astrologia, universul perceput la nivelul de gândire, respectiv creațiile oamenilor talentați. Soarta mi-a oferit  posibilitatea să pot reacționa la toate acestea” afirmă artistul fotograf expozant.

Prima expoziție personală a deschis-o în anul 1971 în Debrecen, str. Kossuth nr. 1. În anul 1981 devine fotoreporter al Agenției de Presă Maghiară (MTI) și  membru al Asociației Artiștilor Fotografi din Ungaria, iar în anul 1982 a fost ales membru al Fondului Cultural al Ungariei. Din creațiile sale au fost organizate zeci de expoziții personale în orașul său natal, precum și în diferite orașe ale Ungariei. Expoziția personală intitulată ”Imagini din Hajdú Bihar” a fost vernisată în anul 1992 in orașul Vorarlberg Bregenzen (Austria), ”Debrecen orașul regal independent de 300 de ani” în anul 1993 în orașul New Brunswick (SUA),  iar cea intitulată ”Liniile noi ale orașului Debrecen” în orașele Lublin (Polonia), respectiv Jyvasklya (Finlanda) în anul 2003.

debre4Meritele sale profesionale au fost răsplătite în Debrecen în anul 2000, cu premiul  ”Pro cultura”.  În anul 2005 a fost declarat fotoreporterul anului și distins de Agenția de Presă MTI cu premiul ”Producția anului”. Tot în acelaș an a fost acceptat ca membru al Societății Fotoreporterilor din Ungaria. În perioada 2007 – 2010 expoziția alcătuită dintr-o selecție de fotografii MTI  au fost vernisate în orașele Debrecen și diferite orașe ale României: Sfântu Gheorghe, Cluj Napoca, Odorheiu Secuiesc și Târgu Mureș. Cu imaginile sale au fost ilustrate mai multe cărți și albume editate din anul 1991. Fotografiile sale sunt păstrate din anul 1981 în arhivele Agenției de presă MTI, au fost donate Comunității Maghiare din New Brunswick (Canada), încărcate pe site-ul ”iStockphoto/ Getty Images”, respectiv în colecțiile particluare ale prietenilor.

debre5Vernisajul expoziției are loc în prezența autorului, duminică 26 martie 2017, la ora 11, la Muzeul Cetății și Orașului Oradea, la care fiecare iubitor de fotografie este invitat să participe.

Publicul prezent la vernisaj va fi salutat de către doamna Angela Lupșea, directarea interimară a Muzeului Cetății și Orașului Oradea. Fotografiile expuse vor fi prezentate de către domnul Gyöngy Péter manager cultural al Centrului de Cultură Debrecen, iar expoziția va fi vernisată de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”.

Momentele muzicale vor fi asigurate de artiştii Formației ”Duo Varadiensis” din Oradea format din  Lucian Malița (vioară) și Thurzó Sándor József (violă)

Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Centru de Cultură Debrecen și Clubul Fotografic ”Nufărul” din  Oradea va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 06.05. 2017,  de marți până duminică între orele 9-17.

Biroul de presă al Asociaţiei „Euro Foto Art” Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *