Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziția comună ”Constelaţii românești și Semnele Ceriului”, la cetate


La Muzeul Cetății și Orașului Oradea va avea loc miercuri, 21 februarie 2018, ora 14 deschiderea expoziției itinerante comune „CONSTELAŢII ROMÂNEŞTI  TRADIȚIONALE” – Complexul Astronomic Baia Mare și „SEMNELE CERIULUI”- autor fiind Ilie Tudorel din Baia Mare. Expoziția se poate vizita în perioada 21 februarie – 31 martie 2018, între orele 9-17.

Organizatorii expoziției sunt Complexul Astronomic Baia Mare și artistul fotograf  Ilie Tudorel din Baia Mare, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Primăria Municipiului Oradea – Muzeul Cetății și Orașului Oradea, Astroclub Meridian Zero Oradea și Asociația Millennium Baia Mare – Clubul foto video.

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) filiala Baia Mare și al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare.

Începând din anul 2011 a desfăşurat o intensă activitate în mediul online, unde a înfiinţat canalul video https://www.youtube.com/user/maramuresguide, ce are ca scop promovarea zonei Maramureşului prin videoclipuri. În prezent canalul video de pe youtube are peste 463.000 de vizualizări din întreaga lume.

În 2013 a înfiinţat blogul de fotografie www.tudorphotoblog.blogspot.com ce are ca scop promovarea mesajului fotografic în actul de cultură și promovarea Maramureşului, Transilvaniei și României în lume.

Artistul a fost prezent în 68 de expoziţii de artă fotografică, din care 23 expoziţii personale și 45 de grup, în diverse aşezăminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina.

Expoziția itinerantă comună face parte din proiectul Anului Patrimoniului Cultural European – 2018 și este dedicată boltei cereşti, un subiect fascinant al tradiţiilor româneşti ce fac parte din patrimoniul material și imaterial.

„Constelaţii Româneşti Tradiţionale” este un proiect al Complexului Astronomic Baia Mare, început în anul 2012 și îmbunătăţit de la an la an, intenţia fiind aceea de a descoperi ce au văzut strămoşii noştri pe cer diferit de constelaţiile oficiale. Pe parcursul documentării au fost consemnate 39 de constelaţii româneşti, multe dintre ele identice cu cele recunoscute de Uniunea Astronomică Internaţională. Mai exact, sunt 88 de constelaţii recunoscute oficial, 19 dintre ele regăsindu-se și în mitologia românească, iar 20 de constelaţii autohtone fiind originale, marcând exclusiv viziunea poporului român asupra cerului. Varianta mobilă a expoziţiei a apărut în anul 2017. Este vorba despre nouă standuri pe care sunt expuse nouă monitoare. Pe fiecare monitor rulează în buclă povestea a patru sau cinci constelaţii. Fiecare monitor este dotat cu căşti pentru ascultarea poveştilor, fără a-i deranja pe ceilalţi vizitatori şi un afiş ce conţine informaţia existentă pe monitor. Mai multe informaţii veţi găsi pe site-urile: https://planetariubm.ro/constelatiiromanesti/ sau  www.crt-ro.com

Expoziţia de artă fotografică „Semnele Ceriului” este un proiect fotografic aparţinând artistului Ilie Tudorel care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din țară și din străinătate cele mai importante reprezentări ale simbolisticii astrale prezente în arhitectura tradiţională din România. Fotografiile prezintă mai ales reprezentările sculptate ale soarelui, lunii sau stelelor ce sunt prezente pe biserici, case, mobilier sau porţi tradiţionale de lemn din toate zonele României.

Proiectul fotografic „Semnele Ceriului” atrage atenţia asupra faptului că persistența în timp a simbolisticii astrale și sacre este azi în pericol de a dispărea în vâltoarea globalizării culturale. Aceste simboluri se pot pierde rapid în uitare iar o dată cu ele și legătura noastră cu fundamentul civilizaţiei umane.

Expoziţia este o provocare pentru vizitatori, de a face o incursiune în lumea uimitoare a simbolisticii tradiţionale și de a admira talentul meşterilor populari din România. Doar aşa putem preţui cu adevărat patrimoniul cultural, descoperind diversitatea și astfel se va iniţia un dialog intercultural despre ce avem în comun noi, europenii.

Prezentarea expoziţională este formată din 46 fotografii de mari dimensiuni. Expoziţia este însoţită de expuneri și prelegeri cu digiporame susţinute de autor.

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *