Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziția ”Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”


La sediul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural din Piața Emanuil Gojdu, nr. 39 – 41 are loc în 20 martie, la ora 12 vernisarea expoziției ”Dacii de la munte. Dacii de la câmpie”.

Interesul pentru civilizația dacică este în creștere în prezent. Pornind de la această realitate, expoziția își propune să răspundă unei serii de întrebări de bază, precum Cine sunt dacii? Cim trăiau ei? etc.

Expoziția este organizată în colaborare cu Muzeul Civilizației Dacice și Romane (Deva), Universitatea de Vest (Timișoara) și Muzeul de Arheologie, Istorie şi Etnografie din Hunedoara.

Evenimentul este deschis de Angela Lupșea, director al Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural. Susțin alocuțiuni Sorin Tincu managerul  Muzeului Castelului Corvinilor, conf univ. dr. Dorel Micle (Universitatea de Vest) și dr. Iosif Vasile Ferencz, (arheolog, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva).

Sunt expuse peste 90 de piese (cuie, scoabe, ținte, cuțite, brăzdare, nicovale, vârfuri de săgeți, lingouri, fragmente ceramice), menite a permite creionarea unei imagini în legătură cu stadiul de dezvoltare a societății dacice din perioada anterioară cuceririi romane. Piesele provin deopotrivă din așezări dacice identificate în zone de munte, cât și de câmpie, fapt ce permite ilustrarea paralelă a modului de viață a acestor comunități, precum și evidențierea particularismelor.

Expoziția rămâne deschisă publicului între 20 martie – 15 mai 2018.

Cristina Pușcaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *