Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziţia de pictură ”Păsări” de Javor Rašajski (Serbia)


Muzeul Ţării Crişurilor, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor organizează vineri, 4 august 2017, la ora 17,30, la sediul nou al muzeului orădean, pe strada Armatei Române nr.1/A, vernisajul expoziţiei de pictură a lui Javor Rašajski avînd titlul ”Păsări”.

Javor Rašajski s-a născut în 1946, la Vršac, Serbia. În 1975 a absolvit Academia de Arte din Belgrad, clasa profesor Z. Lukovic (desen), iar între anii 2008-2012 a fost directorul Muzeului oraşului Vršac. Are la activ numeroase expoziţii personale şi colective, organizate în Serbia (Vršac, Belgrad, Novi Sad, Niš, Carloviţ, Sombor etc.), Croaţia (Zagreb, Ilok), Austria (Viena), precum şi în România (Timişoara). Activitatea sa artistică a fost premiată de trei ori, în 2002 şi 2004 cu premiul I la Tîrgul Internaţional de Carte de la Belgrad, iar în 2007 cu Premiul Academiei Române de Ştiinţe şi Artă pentru volumul “Păsări din Banat”, la Timişoara.

Expoziţia de la Oradea cuprinde 19 lucrări de mari dimensiuni, care au ca temă comună păsările, artistul avînd ca pasiune şi ornitologia: „Lucrările lui sînt pline de simboluri explorate la nivel compoziţional, formînd împreună o naraţiune parcă mereu neterminată şi constituindu-se într-o imagine vizuală aflată mereu la graniţa parafrazării. Evident, dacă privim atent compoziţiile vom găsi – mereu – un acelaşi punct de referinţă: păsările. Dar pentru artistul sârb păsările – de la berze pînă la bufniţe – nu sunt altceva decît simboluri ale transcendenţei, ghizi spirituali. Istoria ideilor ne confirmă faptul că încă din timpurile gândirii magice exista convingerea comună că păsările sunt mesageri între divin şi uman, între pur şi impur” (Aurel Chiriac, istoric de artă). Expoziţia poate fi vizitată pînă în 17 septembrie 2017.

Dr. Aurel Chiriac, Directorul M.Ț.C. Oradea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *