Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

S-a vernisat expoziția de pictură „File de manuscris”, al elevilor de la Aurel Lazăr


Ultima oră de educație artistică din acest an școlar, susținută de profesoara Emilia Negru, în fața elevilor din clasa a XII C și D de la Liceul Teoretic “Aurel Lazăr”, a avut loc la Muzeul Orașului Oradea, cel care a găzduit și expoziția de pictură și grafică intitulată „File de manuscris”.
Pornind de la o pagină a manuscrisului „Carmen Miserabile”, scrisă de călugărul Ruggero di Puglia (Rogerius), în care este descrisă marea invazie mongolă din 1241 asupra Cetății Oradea, elevii claselor XII C și D de la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, coordonați de prof. Emilia Negru, au încercat să surprindă în lucrările lor, la orele de educație artistică, câteva elemente din evoluția Cetății Oradea de-a lungul veacurilor. Lucrările au fost expuse în Palatul Princiar, de la etajul I, sala 9, iar la vernisajul expoziției a fost prezent directorul adjunct al Muzeului Orașului Oradea, Ionuț Ciorba. Acesta a mulțumit elevilor pentru prezența lor în viața culturală a comunității locale. ”Mulțumesc pentru implicare în activitățile culturale ale Muzeului Orașului Oradea. Este primul eveniment dintr-o lungă serie de alte manifestări pe care Liceul Teoretic ”Aurel Lazăr” și Muzeul Orașului Oradea le vor derula pe viitor”, a declarat Ionuț Ciorba. Acesta le-a reamintit elevilor cine a fost călugărul Rogerius, cel care a scris opera Cântec de jale (Carmen Miserabile), inspirat din evenimentele trăite în anul 1241, odată invazia tătarilor, care l-au făcut prizonier în timp ce se afla în Cetatea Oradiei.
Lucrările expuse au fost realizate anul trecut, când micii artiști erau în clasa a XI-a, în timpul orelor de educație artistică, fiind coordonați de profesoara Emilia Negru. Momentul ales pentru vernisarea lucrărilor nu este întâmplător, practic acest vernisaj a avut loc la ultima oră de educație artistică a viitorilor absolvenți. ”Această expoziție este cadoul meu pentru voi. Este ultima oră pe care o ținem împreună, Aceste lucrări au fost realizate pe parcursul lecțiilor de patrimoniu local. Ideea de bază a fost cunoașterea elementelor de patrimoniu local, lucrările având ca suport prima pagină din manuscrisul Carmen Miserabile. Elevii au ilustrat aspecte din istoria Cetății Oradea în tehnici diverse, grafice și picturale”, a declarat profesoara Emilia Negru. Expoziția rămâne deschisă publicului până în 10 iunie.
Dr. Cristina Pușcaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *