Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziția retrospectivă a artistului fotograf Teodor Radu Pantea (EFIAPs)


Asociația Internațională ”Euro Foto Art” organizează în parteneriat cu Muzeul Cetății și al orașului Oradea o nouă expoziție de artă fotografică. De această dată pe simezele sălilor de expoziții ale Colecției de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth István” din cadrul secției de Istorie a  Muzeul Cetății și Orașului Oradea vor fi expuse creațiile reputatului artist fotograf  dr. Teodor Radu Pantea EFIAPs din Oradea.

Expoziția retorspectivă a cunoscutului artist fotograf organizată cu ocazia aniversării a 65 de viață cuprinde 72 de fotografii monocolor și color de o valoare artistică deosebită.

Artistul fotograf s-a născut în Oradea, la data de 21februarie 1953, este lector univ. dr. la Universitatea Oradea, Facultatea de Arte Vizuale, disciplina „Foto Art” din anul 1995 şi „Fotojurnalism” în cadrul Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din anul 2003. A elaborat prima teză de doctorat cu o temă de istoria fotografiei din România, finalizată în anul 2006.

Artistul a început să fotografieze din școala primară dar a început activitatea competițională din anul 1997 fotografiind, la acea vreme, cu un aparat  ”Practika LTL3”.

A devenit membru al AAFR în anul 1980. Pentru activitatea sa, Federația Internațională de Artă Fotografică îi acordă, în anul 2011, distincția EFIAP/silver, distins cu PSA*** la doua diviziuni ale Societății Americane de fotografie (PSA), distins în anul 2001 cu distincţia “Exposant Honorable d’Image Sans Frontière” (EH.ISF) și multe altele. Este membru de onoare a peste 20 organizații naționale și internaționale. Cu lucrările sale a obținut 303 premii, medalii și mențiuni la saloanele internaționale si cca. 60 în saloanele din România. A participat la 530 de saloane internaționale și 103 naționale. A fost invitat să participe în 74 jurii internaționale în 13 țări. Fotografiile i-au fost prezentate în 111 expoziții personale în 18 țări.

Totalul țărilor în care a expus se ridică la 64.

Câteva opinii ale autorului, despre colecția prezentată: Nu știu de ce, formatul pătrat mi se părea unul relativ confortabil și nu-i resimțeam efectul unor posibile „încorsetări ”, chiar dacă, aparent, resticționa refugiile compoziționale înspre stânga-dreapta-sus-jos, atunci când ele s-ar fi impus de la sine. Chiar dacă formatul pătrat ar fi, iluzoriu, unul fără raporturi dimensionale confortabile (dar cu rigoarea egalității laturilor), fără alambicate diviziuni „de aur”, dar cu unele trimiteri înspre Fibonacci,  am simțit o oarecare libertate între laturile sale și între care mă simțeam în largul meu!! Devenise, în mare măsură, formatul meu de predilecție și îl consideram un „șablon” pentru multe dintre  genurile abordate ! Vă invit să vedeți ce am „quadrimaginat”  pe durata a vreo 50 de ani de când îmi pun mintea cu fotografia!”.

Vernisajul expoziției are loc în prezența autorului, marți, 27 februarie 2018, la ora 16 în prezența autorului. Publicul prezent la eveniment va fi salutat de către de doamna Angela Lupșea, directorarea Muzeului Cetății și Orașului Oradea. În cadrul vernisajului vor lua cuvântul artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației Internaționale ”Euro Foto Art” și dr. Aurel Chiriac directorul general al Muzeului ”Țării Crișurilor”. Momentele muzicale sunt oferite de dr. Carmen Vasile (voce), respectiv Alexandrina Chelu (voce) și Florian Chelu (chitară).

Cu ocazia expoziției va fi lansat și albumul jubiliar ”Oglinda memoriei” prezentând, succint, creația fotografică de peste 40 de ani a autorului realizat de editura ”Duran`s” a binecunoscutului artist fotograf orădean Ovidiu D. Pop.

Expoziția artistului fotograf dr. Teodor Radu Pantea EFIAPs, va rămâne la dispoziția publicului până la data de 09 aprilie 2018.

Asociația ”Euro Foto Art” și Muzeul Cetății și al orașului Oradea 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *