Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Expoziție foto-documentară stradală, în Piața Unirii


Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural organizează marți, 16 aprilie, la ora 12, în Piața Unirii, la vernisajul expoziției stradale „General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea”. Totodată va fi lansată și broșura cu același nume.

Oradea sărbătorește, în aceste zile, centenarul intrării Armatei Române în Oradea și eliberare orașului de bandele maghiare bolșevice ale lui Bela Kun, ce terorizau populația românească și maghiară. Pe 20 aprilie 1919, în duminica Sfintelor Paști, în fruntea diviziilor românești, care au pătruns primele în orașul de pe Criș, s-a aflat generalul Traian Moșoiu, eroul legendar al Ardealului.

 

Născut într-o familie înstărită de crescători de oi, din zona Branului, jud. Brașov, tânărul Traian Moșoiu a urcat, treaptă cu treaptă, în ierarhia militară, ajungând, în anul 1919, general de divizie.

 

Supranumit „Arhanghelul Ardealului”, Traian Moșoiu a comandat un război, un regiment, 2 brigăzi, 3 divizii, un comandament de armată și două mari grupări de trupe cu misiuni de mare importanță (Grupul de Nord și Gruparea de Manevră).

 

Membru marcant al Partidului Național Liberal, președinte a Filialei Bihor a PNL (1924-1932), s-a implicat activ în susținerea financiară a județului Bihor, fiind, totodată, și membru în două legislaturi, în Senatul României.

 

A ocupat portofoliul de ministru al Războiului (2-13 Martie 1920), al Comunicațiilor (24 Ianuarie – 30 Octombrie 1922) și al Lucrărilor Publice (1 Decembrie 1923 – 29 Martie 1926). În 1930, îl regăsim ca făcând parte din „Ordinul Masonic Român”, cu gradul 33, Pro Mare Maestru.

 

A decedat la 30 iulie 1932, în casa sa din București, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu.

           

Evenimentul este un preambul la inaugurarea oficială, din 18 aprilie, ora 16, a expoziției permanente închinate Primului Război Mondial și lui Traian Moșoiu, amenajată în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Corp A, etaj I.

 

 

Vă așteptam cu drag, Cristina Pușcaș

One Response “Expoziție foto-documentară stradală, în Piața Unirii”

  1. Lotito Genove
    aprilie 11, 2019 at 2:27 pm

    Ungurii, atât cei din România cât și cei din Ungaria, trăncănesc încontinuu despre tratatul de la Trianon, dar câți l-au citit cu adevărat? Ei bine, acesta prevede nu doar că putem lua de la unguri teritoriu ci și absolut orice conform cotelor stabilite, de la kurtos la apartament.

    În urma Primului Război Mondial, în care imperiul austro-ungar, vetust și retrograd, rușinea Europei, a fost în sfârșit eliminat, s-au stabilit niște lucruri. Unul dintre acestea a cotele de proprietate pe care trebuie să le luăm înapoi de la unguri pentru că au fost nesimțiți în istorie. Cota cea mai mare a aparținut românilor, 50%, dar și slovacii, germanii, sârbii, croaqții și chiar austriecii au primit câte o cotă. Această cotă nu se referea doar la teritoriu, citiți cu atenție documentul”, explică reputatul istoric Decebal Popescu.
    Mai exact, deși noi putem lua 50% din kurtos, 10% pot lua și slovacii, ba chiar și bulgarii pot rupe o bucățică. Tratatul prevede că dacă ungurul comentează când se întâmplă asta poți să-l tragi de mustăți și să-i aduci aminte ce pățește dacă nu e politicos cu vecinii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *