Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festival de Literatură Transdanubiană, cu participarea UZPR


La Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” are loc, în perioada 26-29 august 2021, prima ediție a Festivalului de Literatură Transdanubiană. Evenimentul a fost gândit drept cel mai mare eveniment de acest gen din zona transfrontalieră a regiunii Dunărea de Jos și se desfășoară în cadrul proiectului „Comori scrise ale Dunării de Jos/ The Written treasures of Lower Danube”, în scopul încurajării conservării, protecției, promovării și dezvoltării patrimoniului cultural material și imaterial al regiunii România-Bulgaria, prin diversificarea serviciilor turistice și dezvoltarea turismului cultural ca factor major pentru îmbunătățirea colaborărilor și dialogului intercultural.

Manifestarea se bucură de un număr mare de invitați, nume sonore ale domeniului cultural – scriitori, traducători, critici literari și ziariști de prestigiu atât din România, cât și din Bulgaria.

În cadrul proiectului „Comori scrise ale Dunării de Jos/The Written Treasures of Lower Danube” RO-BG 290, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” este partener cu Fundaţia Global Libraries Bulgaria și cu Biblioteca Regională „Lzuben Karavelov” din Ruse, Bulgaria.

Este un fapt remarcabil că participă peste 120 de personalități din domeniul cultural: scriitori, critici literari, traducători, editori, redactori, ziariști și autori de benzi desenate din România și din Bulgaria. Vor fi organizate lansări de carte, expoziții de carte, conferințe, ateliere si workshop-uri, lecturi publice și dezbateri. Organizăm cea mai amplă manifestare de acest gen din zona transfrontalieră a regiunii Dunărea de Jos. Reunim la Craiova nume și figuri cunoscute ale mediului cultural, persoane preocupate de încurajarea, conservarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului material și imaterial al regiunii Dunărea de Jos. Ne bucurăm de buna colaborare cu instituții culturale din Bulgaria, precum și cu Uniunea Scriitorilor și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România. Evident, ne dorim ca ceea vom găzdui la Craiova, la bibliotecă și în alte locații, să se constituie într-o tradiție de lungă durată”, spune Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Prezența Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România este prin implicarea mai multor filiale și participarea unor membri marcanți din județele riverane Dunării. Menționăm câteva dintre contribuțiile anunțate: Ion Vătuiu, Orșova, lectură publică, Dunărea punte de legătură între neamuri, eseu; Ioan Damaschin, Constanța, prezentarea cărților Eroii neuitați din adâncuri. Sacrificiile marinarilor pe Dunăre în cele două războaie mondiale și Domnitori români ctitori la Sfântul Munte Athos; lectură publică: Jean Bart – scriitorul, jurnalistul și creatorul de instituții publiceViorel Dinescu, Galați, lectură publică, eseul Mihai Eminescu și Grigore VieruMatei Virgil, Brăila, lectură publică: Legendele literare ale Brăilei (Codin, Terente, Chira Chiralina); Ionescu Constantin, Brăila, lectură publică: Podul de la Brăila, un vis milenar tot mai aproape de realitate: podul de la Brăila, reportaj literar.

De la filiala „Tudor Arghezi” din Craiova Tudor Nedelcea va prezenta Călătoriile lui Cristian Andersen pe Dunăre, 1842. Eseu despre cartea O călătorie fantasticăMircea Pospai va lectura din cartea de reportaj Prin porțile Dunării, iar Nicolae Marinescu va prezenta revista Carmina Balcanica, realizată de oameni de cultură din România, Bulgaria și Serbia. 

Mircea Pospai,

președintele Filialei „Tudor Arghezi” a UZPR

(preluat de pe site-ul UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *