Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festival de pricesne la Biserica ortodoxă din Rontău, comuna Sânmartin


Duminică, 14 aprilie 2019, la Biserica ortodoxă cu Hramul “Adormirea Maicii Domnului”, din comuna Sânmartin, a avut loc ediţia I de Cântări bisericeşti – pricesne.

Pentru reuşita evenimentului şi-au adus contribuţia părintele paroh Virgil Bocşan şi membrii Consiliului bisericesc, conducerea şcolii din Sânmartin prin parteneriatul încheiat cu Şcoala din Ieud, judeţul Maramureş şi nu în ultimul rând Primăria şi Consiliul Local Sânmartin.

Într-o organizare deosebită, ordine şi atmosferă sobră, cum îi stă bine unui astfel de eveniment, cei aprox. 300 de credincioşi de toate vârstele au ocupat toate scaunele din biserică, unii tineri stând chiar jos, pe covoare. Amfitrionul evenimentului, părintele Ovidiu-Ciprian Martiş, un om plin de har, modest în tot ce spune şi face, însoţit de părintele paroh Virgil Bocşan, au luat subliniat importanţa acestui eveniment, nu însă înainte de a rosti rugăciunea „Tatăl nostru” alături de toţi cei prezenţi.

Iar ca cireaşa de pe tort să fie dulce şi plăcută, foarte inspirat părintele Ovidiu a ţinut să realizeze această primă ediţie de pricesne cu o familie de patru preoţi: Emanoil, tatăl, Ovidiu, preot în oraşul Aleşd, Horaţiu, preot în localitatea Hotar, şi Virgil, preot în Rontău. Toţi au cântat o priceasnă deosebită, iar asistenţa emoționată, sorbea din plăcutul şi frumosul moment interpretativ.

A urmat recitalul Corului Bisericii Ortodoxe Rontău, al Corului Bisericii Ortodoxe Nufărul, al Corului din Ieud Maramureş, toţi în ţinute populare maramureşene impecabile.

Prezenţa părintelui Marian Mărcuş – originar din Chişlaz, Bihor, preot de 38 de ani, a cântat plin de evlavie două pricesne care au captat toată atenţia celor prezenţi. Cântăreaţa Viorica Marc Bulzan însoţită de un mic grup bărbătesc a făcut ca în timpul recitalului să fie acompaniată şi de spectatori, artista alegându-şi două pricesne „Blândul Păstor” şi „La umbra crucii tale”, cunoscute şi cântate cu plăcere şi de asistenţă. Spicele de grâu pe care artista le-a ţinut în mâini în timpul recitalului simbolizează legătura omului cu natura prin binecuvântarea lui Dumnezeu.

Au urmat tinerii bihoreni Andrei Corb, Ioana Crişan, Elena Mihuţa, Remus Bondar, Andrada Oros, Aurica Vaida şi Alexandra Maria Secan – toţi în straie populare, interpretând cu profesionalism pricesnele alese, lăsând să se înţeleagă că viitorul le aparţine încă de pe acum.

Recitalul a fost completat de citirea din Sf. Evanghelie a poeziei religioase şi a Odei Ortodoxiei, cântate cu familia de preoţi Bocşan, de părintele Ovidiu Ciprian Martiş, întreaga asistenţă ridicându-se în picioare aplaudând şi răspunzând prompt provocărilor pline de credincioşie şi de speranţă că „Dumnezeu este cu noi”. Urările părintelui de „Sărbători fericite!” au fost răsplătite cu aplauze sincere.

Antonia Costache, Simona Costin şi frumoasele Sălajului, surorile Chiş, au avut onoarea să încheie manifestarea printr-un recital superprofesionist. A fost o după-masă pe care cei prezenţi nu o vor uita curând.

Menţiunea specială îi revine lui Remus Bondar, care s-a implicat total în organizarea evenimentului, colaborarea cu artiştii şi filmarea să fie reuşite.

Printre oaspeţii de seamă ai evenimentului a fost Protopopul de Oradea Simion Goga, care a ţinut să felicite organizatorii acestui emoţionant Festival, îndemnând la continuarea lui în viitor cu şi mai multă credincioşenie.

În primele rânduri, cum le stă bine omenilor locului, au stat primarul comunei, Laza Cristian, şi viceprimarul Pătroc Aurel, iar invitaţi au fost vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Mang, şi tânărul europarlamentar Emilian Pavel.

Evenimentul de la Rontău a fost înregistrat de Hora TV.

Viorel Orbai

One Response “Festival de pricesne la Biserica ortodoxă din Rontău, comuna Sânmartin”

  1. Marc Bulzan Viorica
    aprilie 18, 2019 at 6:23 pm

    Mulțumesc bunului și înduratului DUMNEZEU pentru glasul dăruit! Vă îmbrățișez cu toată dragostea și din toată inima pe toți care ați fost la Sf.Biserică din Rontău la Festivalul de pricesne”La umbra Crucii TALE”! Vă mulțumesc dragii mei tenori și bași din Corul Nufărul care faceți ca pricesnele cântate de mine så fie și mai frumoase.Mulțumim draga noastrå dirijoare Loredana Pantea! Mulțumesc pårintelui paroh Virgiliu Bocșan pentru invitație și nu în ultimul rând domnului Viorel Orbai pentru scrisul frumos! PAȘTE LUMINOS,cu sănătate, bucurii și împliniri alături de cei dragi să să ne dåruiască bunul DUMNEZEU la toți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *