Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festival Internațional de Dans Oriental, ediția a IV-a, la Oradea


Cea de-a patra ediţie a Festivalului International de Dans Oriental și din Buric ”Magic Bellydance Festival” are loc sâmbătă, 7 decembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, începând cu ora 18.

Alya, organizatoarea festivalului, cunoscută profesoară de bellydance, (dans din buric) coregrafă şi dansatoare profesionistă a pregătit un eveniment cu totul special pentru acest an, alături de echipa sa de la Academia de Dansuri Orientale (Orientalya Dance Academy), cu peste 20 de artişti dansatori profesionişti invitaţi, pentru prima competiţie de dans din istoria festivalului, prezentare de costume de dans, două zile de ateliere (workshop-uri) și muzică pe viu (live). „Aş descrie festivalul ca fiind o sărbătoare a vieţii, a pasiunii, a misterului feminin, dar şi o reuniune a artei frumosului, o celebrare a muzicii, a dansului şi a culturii orientale”, declară Alya.  

Invitatul special al ediţiei Royal Magic Bellydance Festival 2019  este Artem Uzunov (Rusia) unul dintre cei mai buni percuţionişti din lume. Cu ajutorul Darbuka, instrumentul antic de percuţie din Orientul Mijlociu, Artem Uzunov compune ritmuri cunoscute de toţi iubitorii dansului oriental. Artem Uzunov urcă pe scene din întreaga lume alături de cei mai buni dansatori la festivaluri şi competiţii dedicate dansurilor orientale. În 2017,  Artem Uzunov a dezvoltat prima aplicaţie de educaţie profesională pentru dispozitive mobile dedicată ritmurilor din Orientul Mijlociu.

Pentru prima dată, Festivalul găzduiește un concurs de bellydance (dans din buric) care desfăşoară la Casă de Cultură a Sindicatelor din Oradea, sâmbătă 7 decembrie, de la ora 12.  Concursul este structurat pe 7 categorii: Profesional „Miss Bellydance România”, Folclor tradiţional egiptean, Fusion Oriental, Duo, Dum solo, categoria de grup adulţi şi grup copii. La concurs s-au înscris concurente şi grupuri din ţară, dar şi din Ungaria şi Ucraina.

„Nu ar trebui să mai mire pe cineva organizarea unui concurs dedicat inclusiv grupurilor de copii. În alte ţări bellydance-ul este privit cu la fel de multă seriozitate ca şi orice altă artă a dansului. Şcoala de dans, Orientalya Dance Academy, promovează arta dansului oriental şi în rândul celor mici (fetele din grupa pe care am înfiinţat-o au vârste cuprinse între 6 şi 10 ani), evident cu muzică, coregrafii şi costume adaptate vârstei lor. Mă bucur că şi la noi arta dansului oriental începe să fie privită cu seriozitate!”- Alya

Gala finală dedicată exclusiv spectacolului (Magic Bellydance – Gala Show) se  desfăşoară tot la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea în 7 decembrie, de la ora 18. Pe scenă cântă pe viu Artem Uzunov, dansează Naimah din Ungaria, profesoară de bellydance  recunoscută internaţional, Vlad Jucan (finalist la Românii au talent ediţia 2018), Vita Koval, fondatoarea şcolii de bellydance din Ujghorod (Ucraina), coregrafă şi dansatoare profesionistă, Claudia Teodora Ignat, coregraf de dans clasic indian (din Oradea), invitaţi din Cluj-Napoca, Bucureşti şi din alte oraşe din ţară. Kitti Szunomar, directorul casei Dinasma (Ungaria), se prezintă cea mai recentă colecţie de costume orientale.

„Sperăm ca rezultatul muncii noastre, din punct de vedere organizatoric, al tuturor artiştilor ce vor fi prezenţi să fie vizibil apreciat, respectat şi să creştem în fiecare an pentru a dezvolta şi a promova cât mai frumos şi mai corect arta dansului oriental”, a mai precizat  Alya.

Spectatorii sunt invitați să participe la o tombolă, în urma căreia pot câştiga o şedinţă foto a artistului Christian Filipescu, un parfum arăbesc (Arabian Sunset – Parfumuri orientale Oradea), o rochie orientală made by Florina (Croitorie Florina) sau o cină romantică la restaurantul Baretti!

Biletele pot fi procurate de la Sahara Narghile, Café Restaurant Baretti (lângă cofetăria Scala – Zona Decebal), Magazinul DekorTrend pe str. Vavilov nr. 2 (str. Nufărului nr 28-32). Locurile sunt limitate, însă biletele se vor vinde şi la intrare, înainte de spectacol şi/sau competiţie. Prețul unui bilet oscilează între 30 și 50 de lei.

Dinicu Braghină

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *