Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festivalul ”Simfoniile Toamnei” la Oradea, între 14-23 noiembrie


Invitaţi de seamă din România, Spania şi Statele Unite ale Americii vin la o nouă ediţie a Festivalului Simfoniile Toamnei, care se va desfăşura în perioada 14-23 noiembrie şi cuprinde concerte camerale, concerte simfonice, precum şi un concert susţinut doar de corul Filarmonicii, înfiinţat cu 20 de ani în urmă.

Programul a fost prezentat, luni, de directorul artistic al Filarmonicii din Oradea, Vasile Foica, însoţit de o parte dintre invitaţi.

Festivalul debutează marţi, 14 octombrie, de la ora 19, printr-un concert al cameratei Michael Haydn din cadrul Filarmonicii, alături de dirijorul spaniol César Álvarez, aflat pentru prima oară în România.

De asemenea, pe scenă vor urca soliştii Artur Kaganovskiy (muzician născut la Moscova, care a studiat la prestigioasa şcoală Juilliard din New York), la vioară, alături de soţia lui, Eszter Kaganovskiy, născută în România, care va cânta la violă. În program vor fi interpretate „Dansuri populare româneşti”, de B. Bartók, Simfonia concertantă în Mi bemol major pentru vioară, violă şi orchestră, de W. A. Mozart, şi Serenada pentru coarde, de P. I. Ceaikovski.

Joi, 16 noiembrie, de la ora 19, orădenii sunt invitaţi la un concert simfonic cu lucrări de Ceaikovski (Uvertura fantezie Romeo şi Julieta şi Fragmente din sutia Lacul Lebedelor), respectiv A. Glazunov, şi anume Concertul pentru vioară şi orchestră în la minor.

Festivalul Simfoniile Toamnei continuă vineri, de la ora 19, cu un concert coral aniversar dedicat împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Corului Filarmonicii. Bazele corului au fost puse în 1997 de dirijorul orădean Romeo Rîmbu şi este condus acum de dirjorul Lászlóffy Zsolt. În program au fost incluse lucrări precum „Cantante Domino”, de Monteverdi, „Ave Maria”, de T. L. da Vittoria şi „Cântec de seară”, de Kodály. De asemenea, vor fi interpretate piese în primă audiţie absolută, precum „Imnul iubirii”, de Gerzon B., şi Două coruri pe versuri de Radu Gyr, de M. Pop.

Săptămâna viitoare, luni, 21 noiembrie, de la ora 19, Ansamblul de Suflători ai Filarmonicii susţine un concert cameral, îndrumaţi de dirijorul Lorenzo Moroni. Festivalul Simfoniile Toamnei se încheie joia viitoare, pe 23 noiembrie, cu un concert simfonic dirijat de Vlad Conta. Solistul invitat este orădeanul Nicolae Mihăilă. În program sunt incluse lucrări de Fr. Schubert, E. MacDowell şi A. Dvořak. „Merită precizat că Nicolae Mihăilă a avut primul concert solistic pe scena Filarmonicii în 2003, când avea 10 ani, iar dirijor a fost regretatul Iosif Conta, tatăl lui Vlad Conta, cel care va dirija concertul de joia viitoare”, a precizat Vasile Foica.

sursa: bihoreanu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *