Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Se pregătește în Bihor, Festivalul viței de vie, la Diosig și Ianca Mică


În 26 mai 2018 la castelul Zichy se deschide ediția a II-a a Festivalului Gastronomic și de Vinuri din soiul „Bakator”.

Evenimentul este organizat de producătorii de vinuri din comuna Diosig împreună cu parteneri din orașul ungar Debrecen. Obiectivul urmărit este ca iubitorii de vin din zona orașelor Oradea și Debrecen să deguste vinurile și preparatele culinare din Valea Ierului. Având experiența anului trecut, înaintea evenimentului, în 24 martie organizatorii vor organiza o degustare de vinuri în prezența presei, cu contribuția unui juriu competent.

În aceeași zi are loc cel mai important eveniment al regiunii viticole din Valea Ierului, când șase tineri viticultori interesați de soiul amintit primesc cu sprijinul unei asociații orădene de specialitate “Nagyváradi Borbaráțnők Egyesülete” câte 500 de butași de vită de vie din soiul Bakator.

Sâmbătă 24 martie la prânz, la cramele din Ianca Mică și Diosig are loc o conferință de presă aparte, coroborată cu o vizită în crame și degustări de vinuri, unde organizatorii prezintă zona viticolă Érmellék, pe care este replantată vița de vie Bakator.
Participanți sunt : Tasó László, Secretar de Stat-Guvernul Ungariei, Dr. Papp László, primarul orașului Debretin, Mados Attila, primarul comunei Diosig, Zilai Zoltán, președintele Academiei Maghiare de Vinuri, Dr. Balla Géza, viticultor, membru în consiliul director al asociației ,,Külhoni Magyar Borászok Egyesülete”,
Heit Lóránd, viticultor, președintele fondator al soiului ”Alinta Bakator”
Pálfi Noémi, Președintele asociației viticultoarelor orădene “Nagyváradi Borbarátnők Egyesülete”, Kovács Pál și Csávossy György, oenologi și ziaristi ai publicației de specialitate ”Debreceni Borozó Lapkiadója”.
Programul cuprinde:
La ora 12 – Degustare de vinuri și de mâncăruri specifice zonei, dezbateri pe tema viitorului vinului Bakator, planurile soiului de vin Alinta Bakator
La ora 13,30 – Înmânarea oficială a vițelor de vie Bakator la Căminul Cultural din Diosig, conferință de presă pentru realizare de interviuri
La ora 14 – la castelul Zichy, evaluarea calității vinurilor Bakator de comisia de specialiști oenologi din România și Ungaria.
Kinga Karandi și Cristina Pușcaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *