Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festivalul Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac, ed. a XIII-a, în Bihor


Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România anunță organizarea Festivalului Folcloric Internaţional al Tineretului Slovac ”Mládežnícky Folklórny Čerpotok”. Acesta este cel mai mare festival al comunității slovace din România,  care se organizează în localitatea slovacă Valea Cerului, din comuna Suplacu de Barcău, județul Bihor.

A devenit deja o tradiție în viața cultural-artistică a județului Bihor pentru ca în fiecare an, să aibă loc tradiționala întâlnire a artiștilor slovaci amatori din toată Europa, care, ca purtători de folclor autentic slovac, să se prezinte într-un spectacol artistic deosebit. Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, în calitate de organizator principal, dorește să ofere publicului larg și iubitorilor de folclor în fiecare an, un spectacol inedit.

Anul 2017, pentru acest festival, reprezintă ediția cu numărul XIII, ediție care se desfășoară în perioada 15-16 iulie 2017.

În ansamblul vieții culturale a comunității slovace din România, locul Festivalului internațional de folclor „Mládežnicky folklórny Čerpotok 2017“ este bine definit. El se adresează unui public larg, aducând pe scena sa formații artistice slovace atât din țară, cât și din străinătate, precum: Serbia, Croația, Slovacia, Polonia, etc. Printre ansamblurile folclorice slovace din România participante la fiecare ediție a acestui festival putem aminti: ansamblul folcloric gazdă ”Cerovina”, ansamblul folcloric ”Lipka”, din Budoi, comuna Popești și ansamblul folcloric ”Ďatelinka” din Vărzari, comuna Popești, județul Bihor.

Considerat emblematic pentru activitatea Uniunii Democratice a Slovacilor și Cehilor din România, festivalul și-a propus și în acest an păstrarea și promovarea folclorului autentic slovac, revigorarea tradiției, a cântecului și dansului popular slovac, îmbinate într-un spectacol artistic de înalt nivel cultural.

Inițiat în anul 2004, când s-a sărbătorit 150 de ani de la sosirea primilor slovaci în localitatea Valea Cerului, urmând ca în anul 2005 să se desfășoare deja prima ediție a Festivalului Folcloric Internațional de Tineret Slovac „Mládežnicky folklórny Čerpotok”, festivalul se organizează an de an din nevoia de a reuni comunitatea slovacă atât din țară cât și din străinătate în cadrul unei manifestări folclorice ample și care să ofere prilejul de a face cunoscute cântecele și dansurile specifice comunității slovace din întreaga Europă și nu numai. Acest eveniment a adus de-a lungul timpului pe scenă soliști vocali, instrumentiști, grupuri vocale, formații de dansuri și ansambluri care au demonstrat din plin valoarea si autenticitatea folclorului slovac. Prin dansul şi cântecul popular se face legătura spirituală între personalitatea fiecărui participant activ sau pasiv la eveniment şi elementele culturii tradiţionale slovace, fapt care întărește identitatea naţională a membrilor comunităţii slovace, iar la membrii majorităţii cultivă o mai bună înţelegere şi cunoaştere a culturii slovace în contextul multicultural al comunei Suplacu de Barcău, al județului Bihor și al României.

Adrian-Miroslav Merka, Președintele U.D.S.C.R.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *