Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Festivaluri în oglindă: Mădărasul sărbătoreşte pâinea, vecinii din Micherechi, castraveţii


  • Primăria comunei Mădăras şi cea a comunei maghiare Micherechi au lansat, marţi, un proiect comun, realizat prin Programul Interreg România-Ungaria, prin care la Mădăras se va organiza, în luna iunie, un eveniment denumit „Festivalul Brutarilor”. În paralel, în luna iulie, vecinii maghiari vor organiza un Festival al castraveţilor.

Valoarea totală a proiectului este 60.090 de euro, din care finanțarea europeană se ridică la 51.077 de euro, cea de la bugetul de stat la 6960 de euro, iar contribuția proprie a beneficiarilor este de doar 2053 de euro.

La conferința de lansare a proiectului, organizată la Mădăras, responsabilii locali au arătat că Festivalul Brutarilor are loc în perioada 29-30 iunie, în cadrul zilelor comunei Mădăras, pe lângă alte manifestări cultural-artistice, ocazie cu care mai mulţi producători locali vor expune diverse produse de panificaţie şi patiserie.

Dintre aceştia, au fost prezenţi la eveniment Gheorghe Stana, de la brutăria Mădăras, Vasile Crişan – Salpan Salonta, Dumitru Codre – Pâine CAP Ianoşda şi David Milorad-Vespan Salonta. Şi-a arătat interesul faţă de proiect şi un liceu salontan care pregăteşte o clasă de brutari, activitatea fiind una cu tradiţie în Salonta, unde sunt 6 firme care fac celebra „pită de Salonta”.

În paralel, partenerul maghiar îşi va pune în valoare propriul specific, organizând un Festival al castraveţilor, programat în perioada 27-28 iulie în Micherechi. Viceprimarul comunei din Ungaria, aflată la doar 20 de kilometri de Mădăras, a relatat că în anii 1970-1980 localitatea sa era consemnată ca având cea mai mare producţie de castraveţi din ţară. Şi astăzi sunt nu mai puţin de 300 de producători locali, astfel că festivalul se anunţă de pe acum unul interesant.

Ioana Carţiş

Tags: , ,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *