Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Gala premiilor UZPR 2016, acordate altor produse de Televiziune


Televiziunea Română, în calitate de coproducător, a onorat evenimentul Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, desfăşurat recent în Studioul 2 al TVR, prin difuzarea acestuia, pe mai multe canale – TVR 2, TVR 3, TRV Internaţional, TVR Moldova. Motiv pentru a mulţumi, încă odată, conducerii TVR şi tuturor celor implicaţi în realizarea Galei, desfăşurată pentru prima dată într-un studio de televiziune.
În continuare vă prezentăm, ultimul episod, al premiilor acordate pentru produse de Televiziune – UZPR 2016

TVR 1 – MICA ROMÂNIE DIN AMERICA

Claudiu Lucaci – realizator
George Tudor – producator
Romeo Stancu – imagine
Alexandru Vlad – montaj

Un film documentar care iţi captează atenţia prin realizarea lui, prin oamenii pe care îi cunoşti şi, mai ales, prin diversitatea situaţiilor pe care ei le-au trăit.
Într-un interviu, Claudiu Lucaci declara: „Frecvent m-am întrebat de ce românii din America, despre care se crede că ajung la aproape un milion de suflete, n-au format o comunitate etnică bine definită. Aşa cum găseşti la armeni, evrei, asiatici sau polonezi. Am încercat să descopăr, prin poveştile de viaţă ale unora dintre ei, realizaţi profesional, motivele pentru care legatura cu România se opreşte la relaţia individuală sau în grupuri mici.”
Cu aceste gânduri a plecat în America să realizeze un documentar care să raspundă măcar acestei întrebări, care pare simplă la prima enunţare.
Oameni care asigură locuri de munca pentru românii din New York, care au construit acolo fabrici româneşti, sunt prezentaţi pe rând oamenii din redacţia celui mai vechi ziar de limbă română din Statele Unite. Urmează Los Angeles cu români extrem de apreciaţi cum este inventatorul unui tratament revoluţionar pentru vindecarea cancerului, un cercetător NASA implicat în misiunile de lansare a sondelor spaţiale, oameni de afaceri, filantropi.
În Salt Lake City, Claudiu Lucaci i-a cunoscut pe cei care au înfiinţat cea mai mare întreprindere socială de asistenţă pentru copiii cu dizabilităţi din întreaga lume!
Toţi sunt oameni obisnuiţi, si totuşi, excepţionali, români care au ales să pornească de la zero în ţara şanselor egale.
Concluzia reporterului: „America a fost refugiul personal al fiecăruia. Ţara în care s-au împlinit şi au prosperat, prin propriile puteri, în timp ce România a devenit doar locul în care s-au născut. O amintire sau o nostalgie veşnică.”

EURO ECONOMIA – INVESTIŢI ÎN ROMÂNIA – TVR Internaţional şi TVR Moldova

Sorin Burtea – realizator
Cristina Leorent – producător

Tema aleasă este ’’Turismul pe ambele maluri ale Prutului ‚’’ aleasă şi în urma unui eveniment organizat de Asociaţia Jurnaliştilor din turism, UZP şi Miscarea ecologistă din Moldova, desfăşurat la Chişinău şi care a avut ca scop ca prin turism să se realizeze o mai bună cunoaştere reciprocă , o apropiere între oameni dar şi parteneriate profitabile. Acel ’’Pod de flori peste Prut’’ iniţiat în anii ‘90 poate fi continuat prin activităţi palpabile ca şi aceasta şi care pot fi reflectate cel mai bine în turism. Emisiunea conţine şi 3 reportaje făcute de reporterii TVR şi TVR Moldova .
Turismul poate fi o locomotivă a schimbării iar tradiţia, gastronomia, portul popular pot fi instrumentele cele mai simple şi cele mai vizibile pentru apropierea între oamenii care locuiesc în doua ţări cu aceeaşi limbă dar sunt despartiţi de o graniţă care pentru unii este doar formală, o linie pe hartă, iar pentru alţii nu.
Din partea multor români care sunt legaţi sufleteşte sau au rude în Republica Moldova se fac eforturi spre a deschide cât mai multe canale de comunicare cu aceasta ţară.

Marele Premiu de Televiziune 25 , O ISTORIE CĂLĂTOARE – TVR Iaşi

Realizatori: Violeta Gorgos, Raluca Aftenie
Imagine: Cristian Sbângu şi Adrian Butnaru
Montaj: Marian Bucur
Producător: Carmen Olaru
Producător executiv: Horia Gumeni

Este un film realizat pentru aniversarea celor 25 de ani de la infiinţarea studioului teritorial Iaşi, o înlănţuire de fragmente din emisiuni document, de interviuri ale unor participanţi la realizarea acestora. Este o mărturie ahivată a muncii de echipă pe care o desfaşoară oamenii televiziunii, surprinsă foarte bine de cei care au făcut această emisiune.
Emoţiile, trăirile din acele momente de început ,temerile, chiar fricile unora dintre ei, greutăţile, bucuria lucrului bine făcut şi finalul muncii sunt povestite de cei care au reuşit să transpună în imagini şi texte munca lor de 25 de ani .
Este, aşa cum spune şi titlul ales ‘’o calatorie ‘’prin Moldova noastră dragă, prin comune şi oraşe, prin locurile pline de istorie şi frumuseţe, acolo unde oamenii au avut au avut ceva de spus sau au făcut, evenimente pentru cinstirea neamului lor sau pentru promovarea tradiţiilor.
Călătoria începe în com.Arbore, cu imagini din emisiunea ‘’Bună dimineaţa de la Arbore‘’, realizată în 1988, de Carla Tompea şi Liviu Tudorache.
Bârladul este prezent prin grevele de la Uzina de rulmenţi, relatate de TVR Iaşi, emisiune document realizată de jurnalistul Dan Trofin.
Fălticeniul, povesteşte unul dintre directorii TVR Iaşi, Grigore Ilisei, este mândru că a dat României un mare artist, Ion Irimescu, care şi-a serbat centenarul chiar în muzeul care îi poartă numele.
Piatra Neamţ – nici sportul nu a fost uitat, aici desfaşurându-se campionatele de handbal şi volei feminin, transmise de TVR Iaşi.
Iasi – este un oraş al culturii care a organizat ‘’Festivalul de jaz Richard Oschanitzki’’.
Sfânta Parascheva este una dintre marile sărbători creştine care adună mulţi credincioşi la biserica cu acest hram. Emisiunea ‘’Credinţa în lumină ‘’realizata de Oana Lazar în 2003 a avut o audienţă remarcabilă .
Comuna Năruja organizează ‘’Festivalul Barbu Lăutaru‘’ care duce tradiţiile locuitorilor mai departe prin trupele de dansuri populare şi interpreţii care participă.

Bacău – realizatorul Răzvan Cojocariu a produs la distanţă de 10 ani, 2 reportaje făcute la o unitate militară de aviaţie. Evoluţia este remarcabilă .
Tecuci – jurnalista Maria Florea a realizat în 2005 emisiunea ‘’Învinge apele‘’, o relatare impresionantă despre inundaţiile care au acoperit o parte din oraşul Tecuci .
Comuna Coţusca din judeţul Botosani – regizorul artistic Violeta Gorgos aduce, prin imagini, în faţa noastră o tradiţie populară aproape uitată: Tezicul, care se face doar în Moldova.
Soroca, Republica Moldova – Horia Gumeni şi Carmen Olaru, doi producători ai studioului TVR Iaşi, au coordonat un proiect foarte interesant : ‘’Proiectul transfrontalier TVR Iaşi‘’.
Comuna Hilişeu Horia – ‘’Misterele bisericii boierului Curt ‘’ – 2015, este un act imagistic, bine documentat istoric, al unui monument moldovenesc, film realizat de Gabriela Baiardi.

Sursa: site-ul UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *