Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Gânduri bune și flori pentru persoanele vârstnice din Tinca și Dumbrava


Cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice (1 octombrie), Școala Creștină Privată din Cartierul Romilor Tinca, Fundația People to People, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor și Fundația Principesa Margareta a României organizează a VII-a ediție a Campaniei naționale de voluntariat „Flori pentru Suflet”. Campania este o modalitate de a promova alături de parteneri, colaboratori și voluntari, mesajul unei bătrâneți mai frumoase pentru vârstnicii din România.

Acțiunea a avut loc în data de 5 octombrie. Elevii școlii au distribuit peste 100 de flori persoanelor vârstince aflate în Centrele de Îngrijire a Persoanelor Vârstnice din Tinca și Dumbrava, persoanelor vârstnice întâlnite în comunitatea de romi Tinca, cu mesajul de a le oferi mai departe vârstnicilor din viața lor.  La nivel național, în perioada 27 septembrie – 7 octombrie, peste 60 de ONG-uri, instituții publice, instituții de învățământ, companii sau voluntari vor susține mesajul unei bătrâneți demne pentru vârstnicii din România prin oferirea de flori și gânduri bune seniorilor.

De altfel, oricine se poate alătura campaniei, alături de familie, prieteni sau colegi, dăruind câteva flori în comunitatea lor. Detalii se găsesc pe www.niciodatasingur.ro/floripentrusuflet.

Campania este organizată la nivel internațional de către Federația Internațională les petits frères des Pauvres în țări precum Franța, Spania, Ungaria, Elveția, Germania, Polonia, Mexic, Canada sau Statele Unite ale Americii. Mesajul global al campaniei este întărirea relațiilor între generații pentru a oferi bâtrâneți frumoase și lipsite de griji, prin mobilizarea de voluntari în sprijinul vârstnicilor.

La nivel mondial, din ce în ce mai mulți vârstnici sunt afectați de izolare socială și singurătate.  În România, conform unui studiu realizat de GfK pentru Fundația Principesa Margareta a României, unul din doi vârstnici din România este afectat de singurătate sau trăiește sentimentul inutilității. Prin campaniile și acțiunile sale, Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor este alături de peste 850 de vârstnici singuri. Oricine poate susține cauza donând 2 euro/lună, dacă trimite un SMS la numărul 8844.

Şcoala Creştină Privată din Cartierul Romilor Tinca, program de educație formala și non-formala al Fundației People to People, este școala care oferă un mediu educaţional, plăcut și sigur, corespunzător nevoilor de formare ale copiilor din comunitatea de romi din Tinca astfel ca aceștia să își îmbogățească experiențele de cunoaștere. Este locul în care întotdeauna, toţi copiii, îşi vor defini şi dezvolta personalitatea iar pǎrinţii vor fi parteneri în educarea copiilor.

Asociația Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, asociație înființată de Fundația Principesa Margareta a României și Les petits frères de Pauvres (Franța) dorește să dezvolte și să extindă la nivel național activitățile în sprijinul vârstnicilor singuri, preluând modelul de intervenție al partenerului francez, organizație cu o experiență de peste 70 ani în combaterea izolării și sărăciei în rândul vârstnicilor. În prezent, asociația are peste 850 de beneficiari și 160 de voluntari în București, Constanța, Ploiești, Pitești, Brăila si Târgoviste. Mai multe detalii pe www.niciodatasingur.ro.

Prof. Daniela Tutoș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *