Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Hidrologii români şi unguri măsoară debitele râului Barcău


S-au finalizat măsurătorile româno-ungare de pe râul Barcău. Timp de două zile, hidrologii români, alături de partenerii din Ungaria, au măsurat debitele de pe râul Barcău, în localităţile Sălard (RO) şi Kismarja (HU). Programul de măsurători va continu în Oradea, pe Crişul Repede, în Zerind (AR), pe Crişul Negru şi în Chişineu Criş (AR), pe Crişul Alb.

Anual, se fac măsurători comune româno-ungare pentru determinarea debitului apei. Acest lucru se obţine prin măsurarea adâncimi, lăţimii şi vitezei cursului de apă. Fiecare echipă foloseşte propria aparatură şi utilizează programe şi metodologii de calcul diferite.

„La final, se confruntă datele obţinute, atât de hidrologii români, cât şi de cei maghiari. Abaterile faţă de media celor două metode de măsurare nu trebuie să fie mai mare de 5%, cu alte cuvinte, indiferent de metoda prin care s-au făcut măsurătorile şi calculele, rezultatele trebuie să coincidă având o marjă de eroare de maxim 5%. Atât noi, cât şi partenerii de peste graniţă, considerăm că aceste măsurători sunt foarte importante întrucât, stau la baza schimbului de informaţii hidrologice şi contribuie la buna gestionare în comun a resurselor de apă.” a menţionat Dorel Dume, director A.B.A Crişuri.

Anul acesta măsurătorile comune de debite  încep pe teritoriul României urmând ca apoi,  acestea să continue pe teritoriul Ungariei în localităţile: Gyula, pe Crişul Alb, în Sarkad Malomfok, pe Crişul Negru şi în Köroszakal, pe Crişul Repede.

Măsurătorile comune se efectuează în conformitate cu prevederile acordului bilateral al Comisiei Hidrotehnice Româno-Ungare. Acest acord vorbeşte despre colaborarea bilaterală în domeniul gospodăririi apelor şi stabileşte sarcinile şi obligaţiile părţilor în domenii precum : apărarea împotriva inundaţiilor; urmărirea calităţii apelor de frontieră, schimbul de informaţii meteorologice, hidrologice şi avertizări cu privire la fenomenele periculoase şi poluări accidentale; precum şi urmărirea funcţionalităţii lucrărilor hidrotehnice.

 

Anca MIHOCIU, Purtător de cuvânt a Administraţiei Bazinale de Apă (ABA) Crişuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *