Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

În 24 de ore, sancționați 113 șoferi care nu purtau centura de siguranță


113 participanți la trafic care nu purtau centura de siguranță au fost sancționați de polițiștii rutieri în acțiune, în ultimele 24 de ore. 

Marți, 13 martie, poliţiştii rutieri şi de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor au continuat acţiunile pe şoselele bihorene, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, pentru depistarea, identificarea şi tragerea la răspundere a celor care încalcă prevederile legale sau comit infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice, precum şi pentru menţinerea climatului de ordine şi siguranţă publică în rândul comunităţii.

Acţiunile poliţiştilor bihoreni au vizat combaterea conducerii autovehiculelor de către persoane aflate sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor, conducerea cu viteză excesivă şi depăşirea limitelor legale de viteză.

Ca urmare a abaterilor constatate în trafic în ultimele 24 de ore, au fost aplicate 225 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare de 72.105 lei. Totodată, ca măsură complementară, pentru comiterea unor fapte care atrag suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, poliţiştii au reţinut opt permise de conducere. De asemenea, au fost reţinute șapte certificate de înmatriculare, au fost constatate cinci infracţiuni şi cinci tamponări.

113 participanţi la trafic au fost sancţionaţi pentru nerespectarea prevederilor legale privind portul centurii de siguranţă, 44 pentru utilizarea telefonului mobil la volan fără sistemul de tip „mâini libere”, 40 de sancțiuni au fost aplicate pentru depăşirea limitelor legale de viteză, patru pentru punerea în circulație a unor autovehicule care prezentau defecțiuni tehnice, iar 24 pentru alte abateri de la regimul circulaţiei rutiere. 

Tot marți, 13 martie, la ora 17,15, pe D.N. 19, în localitatea bihoreană Tarcea a fost depistat în trafic un bărbat de 33 de ani, din localitatea Valea lui Mihai, județul Bihor, în timp ce conducea un autoturism cu viteza de 92 km/h, înregistrată radar, în zona de limitare a vitezei de deplasare la 30 km/h.

Conducătorul auto care a depăşit limita legală de viteză cu peste 50 km/h a fost sancţionat contravenţional cu 15 puncte amendă şi cu suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile.    

ATENŢIE!

 – Neadaptarea vitezei la condiţiile de drum reprezintă una dintre principalele cauze generatoare de evenimente rutiere!

– Adaptaţi permanent viteza de deplasare la particularităţile de drum şi de trafic!   

* 

Sânicolau Român / Cercetat penal pentru conducere fără permis și sub influența alcoolului

Marți, 13 martie după lăsarea serii, la ora 21,15, pe drumul comunal din Sânnicolau Român a fost depistat în trafic un localnic de 35 de ani, în timp ce conducea un autoturism, fără a poseda permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

De asemenea, în urma testării conducătorului autoturismului cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta prezenta o concentrație alcoolică de 0,73 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorului autoturismului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar în cauză a fost întocmit dosar penal.

*

Oradea / Depistat în timp ce conducea un autoturism neînmatriculat.

Marți, 13 martie la prânz, pe strada Vlădeasa din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 47 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având expirată perioada de valabilitate a numărului de înmatriculare. În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

Oradea / Dosar penal pentru conducere sub influența alcoolului.

În aceeași zi seara, pe strada Matei Corvin din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Drumuri Naționale și Europene au depistat în trafic un bărbat de 59 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,44 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorului autoturismului i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar în cauză a fost întocmit dosar penal.

*

Oradea / La volanul unui autoturism neînmatriculat

Tot în seara de marți, la ora 19,40, pe strada Nufărului din municipiul Oradea a fost depistat în trafic un bărbat de 33 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism care fusese radiat din circulație de autorităţile olandeze. În cauză a fost întocmit dosar penal.

*

RECOMANDĂRI ÎN ATENŢIA CONDUCĂTORILOR AUTO – CIRCULAŢIA ÎN CONDIŢII METEO NEFAVORABILE: 

Poliţia Rutieră le reaminteşte conducătorilor auto ca în condiţiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de pilotare, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.

În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie sau a fulgilor de zăpadă, folosirea luminilor de către ceilalţi şoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. Atenţie deosebită  necesită şi sistemul de ventilaţie-dezaburire a parbrizului şi lunetei maşinii, care trebuie să funcţioneze impecabil.

Un alt fenomen cu care şoferii se pot confrunta în aceste zile este ceaţa. Amintim faptul că toţi conducătorii auto sunt obligaţi prin lege ca în asemenea condiţii să utilizeze luminile de întâlnire şi de ceaţă (dacă prin construcţie autovehiculul este prevăzut şi cu proiectoare de ceaţă).

Reamintim obligaţia conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de km/h în localităţi sau 50 de km/h în afara localităţilor, când ceaţa reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule.

Alina Dinu, IPJ Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *