Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

În lunile de vară, rezultate remarcabile la DSVSA Bihor


În iulie și august, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor, a desfășurat, în baza atribuțiilor stabilite de legislația în vigoare, acțiuni specifice de profilaxie și control cu predilecție pe trei sectoare specifice de activitate din domeniul industriei agro – alimentare, respectiv a protecției sănătății și bunăstării animale. Astfel:

 1. în sectorul siguranței alimentare personalul de specialitate din cadrul DSVSA Bihor a realizat 957 controale care au vizat obiective de industrie alimentară din toate categoriile de activitate (piețe agoalimentare și de vânzare cu ridicata, abatoare, depozite alimentare, unități de procesare, supermarket-uri și alte unități de comercializare, unități de prestări servicii de alimentație publică, carmangerii, măcelării etc) situate în principal în zonele și pe rutele de interes turistic, și au fost recoltate 94 probe de alimente în vederea efectuării de examene suplimentare de laborator. Acțiunile au vizat verificarea conformității unităților de industrie alimentară și a igienei și inocuității alimentelor comercializate, cu precădere cele specifice sezonului estival, caracterizat prin temperaturi caniculare care favorizează alterarea accelerată a alimentelor. Urmare a acestor acțiuni au fost aplicate un număr de 54 sancțiuni contravenționale din care 34 de amenzi în valoare totală de 97 400 lei, și au fost emise 60 ordonanțe de încetare a activității. Principalele neconformități constatate cu ocazia acestor controale sunt reprezentate de funcționarea fără autorizație sanitară veterinară, depozitarea și manipularea neigienică a alimentelor, igienă necorespunzătoare în spațiile de producție și comercializarea a alimentelor.
 2. în domeniul sănătății animale, specialiștii din cadrul DSVSA Bihor au realizat în principal activități de supraveghere și prevenire a introducerii pe teritoriul județului Bihor a pestei porcine africane, derulând numeroase acțiuni de control în exploatațiile comerciale și cele de tip gospodăresc care dețin și exploatează animale din specia porcină, acțiuni coroborate cu supravegherea mișcărilor de animale și controale în târgurile de animale și în trafic. În acest context reamintin micilor agricultori principalele măsuri de protecție care trebuie aplicate pentru a prevenii apariția focarelor de pestă porcină africană:
  1. nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă. Este recomandat chiar ca, pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau alt dezinfectant;
  2. creşteţi porcii doar în spaţii îngradite, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini de curtea dumneavoastră, cu porci mistreţi sau cu proprietari străini care deţin porci domestici;
  3. nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie. Dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;
  4. nu scoateţi scroafele/vierii din exploataţie în scopul montei cu animale din altă exploataţie;
  5. nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;
  6. nu folosiţi în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp, pentru că ea ar fi putut să vină în contact cu porci mistreţi bolnavi.

Referitor la utilizarea în fermele de păsări a substanțelor biocide care conțin ca substanță activă ingredinetul FIPRONIL, precum și remanența acestuia pe coaja ouălor, au fost verificate 15 din cele 19 ferme de găini ouătoare autorizate în județul Bihor, constatându-se că nici o fermă nu folosește substanțe biocide care conțin Fipronil.

Urmare a activităților desfășurate în sectorul sănătății și bunăstării animale au fost aplicate un număr de 36 sancțiuni contravenționale din care 21 amenzi în valoare totală de 26 140 lei și a fost interzisă activitatea la 10 operatori. Principalele neconformități constatate cu ocazia acestor controale sunt reprezentate de transportul și comercializarea de animale și produse medicinale fără documente legale, nerespectarea măsurilor de biosecuritate în exploatațiile de animale și efectuarea de tratamente medicamentoase fără declararea acestora.

 1. în domeniul sprijinirii producătorilor agricoli în vederea accesării și obținerii de fonduri europene, DSVSA Bihor a derulat în cursul lunii august un număr de 300 inspecții în exploatații privind verificarea de către agricultori a cerințelor legale în materie de gestionarea a SRM 4-5,9 ( privind ecocondiționalitatea în cadrul schemelor și măsurilor de sprijin pentru fermieri) și a SRM 11-13 (privind bunele condiții agricole și de mediu). Menționăm că județului Bihor i s-a atribuit un eșantion de control de aproximativ 500 exploatații, de finalizarea acestora în bune condiții, până în data de 15.09.2017, fiind condiționat acordarea sprijinului financiar către fermieri aferent anului 2017, motiv pentru care, pe această cale rugăm toți fermierii incluși în eșantionul de control ( exploatații comerciale, dar și exploatații nonprofesionale) să acorde tot sprijinul necesar specialiștilor din cadrul DSVSA Bihor care efectuează aceste inspecții.

 

 Dr. Remus Moțoc, Directorul executiv al DSVSA Bihor

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *