Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

In memoriam: preotul-profesor Gheorghe I. Cotenescu


Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal vă invită să ne onorați cu prezența la un eveniment cultural comemorativ dedicat vieții și faptelor eliberatorilor Bihorului, din primăvara anului 1919, care va avea loc joi 3 decembrie 2020, începând cu ora 15:00, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan”. Este vorba despre prezentarea expoziției fotodocumentare itinerante cu titlul In memoriam. 55 de ani de la trecerea în veșnicie a preotului profesor căpitan Gheorghe I. Cotenescu, care este rod al inițiativei ziaristului Radu Petrescu-Muscel, nepotul direct al preotului militar Cotenescu (1886–1965).
Gheorghe I. Cotenescu a fost capelan militar în întreaga campanie a Războiului de Întregire a Neamului și consolidare a României Mari (1916–1919), fiind alături de soldații români la eliberarea Basarabiei și a Ardealului, până la Budapesta. Numele său se leagă și de Bihor după ce, în aprilie 1919, ca preot militar, a oficiat slujba din noaptea de Înviere alături de preoții din Beiușul eliberat de Armata Română, în urma ofensivei lansate în Munții Apuseni împotriva trupelor lui Béla Kun.
La vernisaj vor lua cuvântul: prof.univ.dr. Aurel Chiriac, directorul instituției muzeale, prof.univ.dr. Gabriel Moisa, muzeograf la Muzeul Țării Crișurilor, dr. Constantin Moșincat, fost director al Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Filiala Oradea, și Radu Petrescu-Muscel, deținătorul colecției foto.
Expoziția va fi deschisă pentru public din 4 decembrie până în 13 decembrie 2020.
Vă așteptăm cu drag!
 
Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *