Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Noul teren de sport al Liceului „Constantin Șerban” din Aleșd


În ultimele două luni, comunitatea din orașul bihorean Aleșd, s-a bucurat de trei investiții majore în domeniile de importanță ale vieții sociale, învățământ și sănătate. Le amintim în ordinea în care au fost inaugurate:

  1. La Colegiul Tehnic „Alexandru Roman”s-au amenajat și dotat cu echipamente și truse moderne două ateliere școlare (mecanic și electric);
  2. La Spitalul orășenesc , s-a dat în folosință un aparat laparoscopic;
  3. Iar la Liceul Teoretic „Constantin Șerban” s-a inaugurat un teren de sport multifuncțional.

Aceste trei mari investiții, care se alătură altelor mai vechi, se datoresc companiei Holcim România, care își desfășoară activitatea în orașul Aleșd. Implicarea financiară pentru realizarea acestor obiective se ridică la aproximativ 150.000 euro.

Acțiunea de reabilitare a terenurilor de sport se încadrează în proiectul inițiat de Holcim, „Holcim îți predă ștafetă la fapte bune”. Proiectul a demarat cu un concurs al cărui câștigătoare a fost o școală din Focșani, din cele 92 de școli participante, care a beneficiat de reabilitarea terenului . A urmat o școală din Câmpulung și cea din Aleșd.  Investiția în reabilitarea terenului din Aleșd este de 25.000 euro și face parte din strategia companiei de a construi fundații pentru viitorul societății. Evenimentul inaugurării acestei investiții a avut loc marți, 17 mai, în prezența lui Ignacio Arroyo, director general la Fabrica Holcim Aleșd, a echipei de proiect alcătuită din Alina Cristea, Adrian Mardale, Iulia Anca, Ioana Moneanu și Adriana Ilie, alături de ingineri și muncitori care au contribuit la realizarea acestei investiții. Au fost prezenți de asemenea, Zeno Țipțer primarul orașului, ing. Valeria Vasile, directorul Colegiului Tehnic ”Alexandru Roman”, profesori de sport.

Cea care a deschis ceremonia a fost prof. Alina Buzle, director al liceului, informând auditoriul cu rezultatele deosebite realizate de elevii școlii pe linie de sport, în competiții județene și naționale, în condițiile unei infrastructuri sportive precare.  Ea a ținut să mulțumească directorului Holcim pentru investiția realizată și implicarea personală, de care vor beneficia cei 1.400 de elevi ai școlii și cei care vor urma în viitor, promițând performanțe sportive pe măsură.

În cuvântul său, Ignacio Arroyo, directorul fabricii Holcim Aleșd, a precizat: „ Holcim România se implică activ și concret în proiecte de responsabilitate socială. Ne dorim astfel să sprijinim dezvoltarea educației și a infrastructurii în comunitățile în care ne desfășurăm activitatea. În ultimii 18 ani, am acumulat în portofoliu 10 proiecte majore de responsabilitate socială. Prin investiții dăruite cu suflet, contribuim la dezvoltarea societății , în care binele contează.  Un astfel de proiect este și „Holcim îți predă ștafeta la fapte bune” prin care mulți elevi să beneficieze și să se bucure de infrastructură optimă pentru desfășurarea orelor de sport”.

Despre proiectul amintit  a adus explicații Alina Cristea, manager dezvoltare durabilă la Holcim România, care a făcut un scurt istoric al proiectului precum și a implicării în reabilitării unor terenuri  de sport la școli din Focșani și Câmpulung. A precizat că dezvoltarea durabilă, obiectiv prioritar în politica Holcim se bazează pe trei piloni importanți:  performanța economică, performanța de mediu și responsabilitatea socială corporativă, bazată pe educație și dezvoltarea infrastructurii în școli. Pentru ca efortul Hocim să nu rămână singular, prin acest proiect, sunt invitate și alte mari companii din țară să adere la  proiect și să reabiliteze cât mai multe terenuri sportive din școli. Până în prezent a răspuns invitației compania Adeplast, care s-a angajat să reabiliteze trei terenuri de sport.

Zeno Țipțer, Primarul orașului Aleșd, a adresat mulțumiri directorului Ignacio Arroyo pentru întreaga implicare socială în comunitate și pentru o bună colaborare între Primărie și Holcim. În cuvântul său,   Vasile Valeria director al Colegiului Tehnic ”Alexandru Roman”în calitate de partener în educație cu Holcim, a  prezentat pe scurt un bilanț al implicării companiei în dezvoltarea bazei materiale  a Colegiului Tehnic, a finanțării unor proiecte de educație non formală, exemplu de bune practici, o bună și eficientă colaborare, apreciată și „invidiată” de multe școli din județ și țară. A mulțumit de asemenea pentru sprijinul substanțial acordat recent organizării de către GPP Holcim a festivalului județean  „Cântă și fi vesel” Inaugurarea efectivă a noului teren  reabilitat s-a făcut la fața locului,, unde în loc de tăierea tradiționalei panglici, Ignacio Arroyo a semnat mingea cu care s-a desfășurat un meci de fotbal, protagoniste fiind o echipă din Holcim și una de la liceul gazdă.  Jocul s-a desfășurat printre reprize de ploaie dar într-o atmosferă de bucurie și satisfacție manifestată de sutele de copii și părinți prezenți.

Păcat că această ceremonie frumoasă a fost umbrită de „gafa” impardonabilă a Inspectoratului Școlar Județean, care prin absența de la eveniment  a dat dovadă de lipsă de respect  față de această mare companie , care investește mari sume de bani în educație, în infrastructura din școli, păstorite de această conducere a învățământului bihorean.  Nu cunoaștem motivul absenței d-lui inspector general Alin Novac și a adjunctului domniei sale d-na Bogdan Codruța, care la primirea invitației de participare au confirmat prezența la eveniment. Ne miră de asemenea absența inspectorului de specialitate Călin Hoțupan, care și dânsul a confirmat prezența.  Ne întrebăm și noi ca și reprezentanții companiei Holcim, unii (4) veniți special din București), cum poate fi calificată o asemenea absență ? Este o sfidare față de investitorul care a donat învățământului bihorean  25.000 euro . Dacă inspectorul general și adjunctul său, presupunem, au fost antrenați în alte probleme urgente, în acea zi, ( nu credem  că au existat asemenea situații), de ce nu a fost delegat un alt inspector, din „armata” existentă la ISJ?.Se poate trage concluzia că „șeful” a interzis tuturor deplasarea la Aleșd.  Urmarea acestei atitudini necugetate aduce prejudicii  importante imaginii învățământului românesc, conducerii Inspectoratului Școlar, în calitate de manager al învățământului bihorean. Regretăm că d-nul inspector general,  Alin Novac , și-a început mandatul de 4 ani cu acest incident reprobabil.

Nicu Răcuciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *