Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Inițiativa tichetelor culturale a primit unanimitate de voturi


Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, 13 iunie 2018, iniţiativa deputatului UDMR Szabo Odon cu privire la acordarea tichetului cultural. Eveniment rar în Parlamentul României, proiectul s-a bucurat de unanimitatea voturilor exprimate de deputaţi; 273 de voturi pentru, nici un vot împotrivă şi nici o abţinere.

Asemănător tichetelor de masă, tichetele culturale pot fi utilizate pentru plata unor bunuri şi servicii specifice: abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecţii cinematografice, acces la muzee, festivaluri, târguri sau expoziţii. De asemenea, utilizând aceste tichete, angajaţii vor mai putea să cumpere: cărţi, manuale şcolare, albume muzicale sau filme în orice format.

Suma pentru care se acordă tichetele culturale este de până la 150 de lei, lunar, sau 300 de lei, dacă acestea sunt acordate ocazional.

Szabo Odon a ţinut să precizeze că, prin această iniţiativă legislativă, şi-a dorit să crească consumul de produse şi servicii culturale. Citând date ale Institutului Naţional de Statistică, parlamentarul bihorean arată că, în anul 2015, cheltuielile pentru recreere şi cultură, la nivelul unei gospodării, au fost, în medie, de 67,8 lei, iar pentru educaţie 7,5 lei, acestea însemnând 4%, respectiv 0,4% din veniturile totale ale unei familii. În anul 2016 aceste sume au scăzut la valori pe care parlamentarul bihorean le consideră „şi mai stânjenitoare”. În primul trimestru, o familie a alocat, în medie, 55,5 lei pentru activităţi recreaţionale şi culturale şi doar 11,3 lei pentru educaţie. „Este greu de imaginat că o naţiune fără acces la cultură şi fără consum de produse culturale este în stare să îşi proiecteze şi să îşi construiască un viitor”, argumentează Szabo Odon.

Aceste tichete valorice, subliniază parlamentarul bihorean, vor acoperi un gol serios. „Pot astfel să ajungă la teatru, la muzeu sau îşi pot trimite copiii la teatrul de păpuşi şi cei care până acum nu aveau această posibilitate”.

Nu este lipsit de importanţă şi faptul că, pe lângă introducerea tichetelor culturale, noua lege adună într-un singur text normativ regimul tuturor acestor beneficii acordate angajaţilor.

Florin Budea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *