Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Intervențiile pompierilor militari în caz de înec, între anii 2012-2017


Între anii 2012 – 2016, echipajele de pompieri militari din cadrul unității și subunităților Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” al judeţului Bihor au desfășurat 38 de misiuni de căutare și salvare de la înec, respectiv de degajare a trupurilor neînsuflețite ale unor adulți și copii din apele de pe teritoriul județului.

Astfel, în anul 2012, în interval de numai două luni (iulie – august) nouă persoane, dintre care doi minori (un băiat în vârstă de 6 ani și o fată, în vârstă de 14 ani), au decedat în apele Crișului Repede, Crișului Negru și Lacului Sântion. O minoră, în vârstă de 16 ani, a fost salvată din apele Crișului Repede, în Oradea, de către pompierii militari.

În vara anului 2013, pompierii militari au degajat, din apele Crișului Repede, Barajului Aștileu și ale Canalului Colector Avram Iancu, trupurile neînsuflețite ale unui număr de șase persoane și au salvat viețile a cinci copii aflați în pericol de a se îneca în Crișul Repede, pe raza străzii Cele Trei Crișuri din Oradea, respectiv în Crișul Negru, pe raza localității Lunca.

În perioada mai – septembrie 2014, opt persoane (cinci adulți și  3 minori, în vârstă de 13, 14 și 16 ani) au murit în apele Crișului Repede, Lacului Șauaieu, Lacului Gepiu, Barajului Tileagd și ale unei bălți din Biharia și patru persoane (doi adulți și doi copii) au fost salvate de pompieri.

În lunile mai, iunie și iulie 2015, trei persoane (o femeie, un bărbat și un băiat în vârstă de 15 ani) au fost găsite înecate în Crișul Repede, pe raza localității Aleșd, în Crișul Negru, pe raza localității Tinca, respectiv într-un canal de fugă, pe raza localităţii Josani.

În data de 3 august 2015, un subofiţer din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, aflat în timpul liber şi un alt salvator civil au intrat în apele Crişului Repede pentru a căuta şi salva o femeie care fusese văzută căzând în Crișul Repede, în municipiul Oradea. După găsirea acesteia, plutonierul Lipai Mihai a reuşit să o aducă la mal,  în câteva minute de la producerea evenimentului, parcurgând cu aceasta înot o porţiune în care apa avea o adâncime de aproximativ doi metri. Victima, în vârstă de 42 de ani, aflată în stop cardio-respirator a fost resuscitată de către echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi transportată la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean.

În data de 06 august 2015, un copil, în vârstă de 6 ani, a fost scos în stare de inconştienţă, din piscina unui hotel din Băile 1 Mai, apelantul precizând faptul că băiatul nu respiră. Persoane aflate la locul producerii evenimentului au procedat la efectuarea manevrelor de resuscitare, astfel că, la sosirea echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, copilul respira, însă era în continuare inconştient. După efectuarea ventilaţiilor şi acordarea îngrijirilor medicale care se impuneau, echipajul SMURD a reuşit să-l aducă pe copil în stare de conştienţă, transportându-l ulterior la Unitatea de Primiri Urgenţe.

În perioada 15 iunie -14 august 2016, echipajele de pompieri militari au degajat, din apele Crișului Repede, Canalului de fugă Aștileu, Barajului Tileagd și ale unui lac de pe raza localității Miersig, șase persoane decedate și au salvat trei persoane.

În intervalul 2012 – 2016, pe timpul perioadei estivale, 32 de persoane (dintre care 6 copii) și-au pierdut viața în râurile, lacurile, canalele de fugă și alte cursuri de apă din județul Bihor, iar alte 12 persoane (dintre care 9 copii) aflate în pericol de a se îneca, au fost salvate de echipajele de pompieri militari.

În anul 2017, în mai puțin de două săptămâni, trei persoane au decedat în apele din județ:  în data de 24 iunie, un bărbat, în vârstă de 55 de ani și fiica acestuia, în vârstă de 11 ani, s-au înecat în apa acumulată într-o groapă excavată pe raza localității Viișoara, iar în data de 06 iulie iulie, pompierii militari bihoreni au acționat în Oradea, pentru scoaterea corpului neînsuflețit al unui bărbat din apele Crișului Repede.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de tragedii, pompierii militari bihoreni adresează populației rugămintea de a se scălda numai în locuri special amenajate, respectând cu strictețe toate măsurile de prevenire a situațiilor de urgență generate de desfășurarea activităților recreative în apă sau în apropierea acesteia, o atenție deosebită fiind acordată supravegherii continue a copiilor.

Căpitanul Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Crișana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *