Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Invitație la expoziția „Locuri ale memoriei: Lagărul din Cetatea Oradea”.


Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Asociația Cei 40 de Mucenici, vă invită, începând cu data de 13 decembrie 2023, să vizitați expoziția „Locuri ale memoriei: Lagărul din Cetatea Oradea”.

În cadrul expoziției este prezentată scrisoarea unui etnic german, Andreas Dittrich, descoperită în cursul anului 2010 în zidăria corpului G din Cetatea Oradea. Scrisoarea a fost protejată de o bucată de ziar de limba maghiară, din luna august a anului 1947. Ambele documente sunt incluse în Registrul pentru evidenţa analitică a bunurilor culturale – Secția Muzeul Orașului Oradea, ele fiind supuse unui proces de restaurare înainte de a fi expuse, operațiune de care s-a ocupat Oana Pitic-Băruța, restaurator la Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.

În Cetatea din Oradea, la finele celui de al Doilea Război Mondial, a funcționat Lagărul de Internare nr. 1. Pe lângă sași și șvabi, în lagărul orădean au mai fost încarcerați soldați proveniți din Wehrmacht și SS, cei bănuiți că ar fi avut legătură cu Mișcarea Legionară, respectiv cei care au încercat fraudulos să treacă granița, contrabandiști sau repatriați.

Totodată, în cadrul expoziției va putea fi urmărit și documentarul video „Locuri ale memoriei: Lagărul, Securitatea și Penitenciarul Oradea” (20 minute), realizat de dr. Cristina Liana Pușcaș, având-o în rolul principal pe actrița orădeană Anda Tămășanu.

Expoziția este găzduită de secția Muzeul Orașului Oradea (P-ța Emanuil Gojdu nr. 39-41). Program de vizitare: Marți-Duminică: 9.00-17.00.

Vă așteptăm cu drag!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *