Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

”Iubiți Zonele Umede, ele sunt viitorul nostru!” este mesajul beiușenilor


Convenţia semnată la Ramsar, în Iran, în 1971 a stabilit data de 2 februarie ca Zi Mondială a Zonelor Umede. Documentul se înscrie printre primele mari convenţii mondiale referitoare la conservarea patrimoniului natural. Obiectivul declarat al Convenţiei a fost acela de a conserva zonele umede, fauna şi flora care servesc ca habitat al păsărilor acvatice. De asemenea, tot în convenţie este menţionat faptul că aceste zone umede constituie cele mai importante resurse naturale, ştiinţifice, economice şi recreative, a căror pierdere ar fi ireparabilă.
La Clubul de Mediu din Beiuș, reprezentanţii A.B.A Crişuri au moderat o dezbaterea interactivă pe tema zonelor umede din România. ”Iubiți Zonele Umede, ele sunt viitorul nostru!”, acesta a fost mesajul din partea tinerilor cu care s-a deschis sesiunea de prezentări.
Activităţile s-au desfăşurat în laboratorul de Protecţia Mediului din cadrul Clubului şi au reunit peste 35 de elevi şi cadre didactice. Individual sau în echipe, cu desene, machete sau caricaturi, cu poezie sau texte din enciclopedie, fiecare ecologist a dorit să evidenţieze importanţa şi rolul zonelor umede în dezvoltarea unei comunităţi. Inedite au fost și colajele foto realizate de elevi în cadrul vizitei de studiu la apele mezotermale din Răbăgani.
Zonele umede contribuie la menţinerea calităţii mediului prin rolul lor multiplu: controlul inundaţiilor, aprovizionarea stratului subteran de apă, retenţia nutrienţilor şi sedimentelor precum şi atenuarea schimbărilor climatice. „Valoare Zonelor Umede trebuie sa fie nu doar un subiect pentru o lecție de mediu, ea trebuie să fie conștientizată și de populația adultă. Dezastrele naturale pot fi prevenite și cu ajutorul zonelor umede.” a declarat Florica Gabor, profesor coordonator centru de Protecţia Mediului.
În România exista 89 de zone umede recunoscute la nivel internaţional, iar cea mai mare zonă umedă din Europa este Delta Dunării. ”În Bazinul Hidrografic Crişuri există 32 zone protejate pentru habitate sau specii, unde apa este un factor important. Suprafaţa acestor zone este de aproape 2500 kmp, reprezentând 17% din suprafata bazinului hidrografic Crişuri.” a afirmat Dorel Dume, directorul A.B.A. Crişuri.
Potrivit Convenției Ramsar, alegerea acestor zone se bazează pe rolul internaţional din punct de vedere ecologic, botanic, zoologic, limnologic, si hidrologic. Convenţia stabileşte pentru statele părţi, în primul rând, cerinţa de a elabora şi aplica planurile de amenajare, astfel încât să se favorizeze conservarea acestor zone prin crearea de rezervaţii şi utilizarea raţională a rezervelor lor.

Anca Mihociu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *