Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Doi unionişti din Husasău de Criş: Preoţii Gavril Iovan şi Gheorghe Bordaşiu”


Vineri, 11 mai 2018, la ora 16,30, la Târgul Gaudeamus, are loc evenimentul „Cărţile Memoriei”, prilej cu care se va lansa cartea: „Doi unionişti din Husasău de Criş: Preoţii Gavril Iovan şi Gheorghe Bordaşiu” ce îi are autori pe pr. prof. Nicolae Bordaşiu și pr. dr. Ioan-Mircea Ghitea.

Pr. Nicolae Bordașiu este fiul lui Gheorghe Bordașiu, participant la Marea Unire de la Alba Iulia.

Pr. Nicolae Bordașiu are 94 de ani, locuiește în București, și este preot la Biserica Sfântul Silvestru, și este, poate, singurul urmaș în viață, a vreunui delegat de la Alba Iulia.

Pr. Bordașiu și Ghitea au realizat, în acest volum, o frescă a vieții doi delegați pr. Gheorghe Bordașiu și pr. Gavril Iovan.

GHEORGHE BORDAŞIU – PREOT ȘI ÎNVĂȚĂTOR ÎN SĂBOLCIU

Născut la 1 februarie 1899, în Husasăul de Criș, jud. Bihor

Studii: Preparandia din Arad

Locotenent, trimis pe frontul italian, în zona oraşului Piave

Învăţător la şcoala din Săbolciu (1918-1940), Poiana Moților (1940-1945), Săbolciu (1945-1947)

Preot la biserica din Botean (1919-1940), Poiana Moțilo (1940-1945), Botean (1945-1950/1), Someș Uileac (1950/1-1965), Săbolciu (1972-1978)

Rămân memorabile însemnări din „Cronica satului şi a parohiei Săbolciu”, datată 1 septembrie 1978, scrisă de pr. Gh. Bordașiu.

„În seara zilei de 30 noiembrie 1918 ajunsesem la Alba-Iulia. Era o admirabilă organizare. Fiecare sosit la adunare era primit de o delegație și încartiruit. Eu și părintele Malița am primit o cameră din centrul orașului. După așezare, eram nerăbdători, dornici a vedea și a ști. Am ieșit în oraș. Lume și lume cu cocarde tricolore. Ochii tuturor erau ațintiți spre detașamentele de Moți ce veneau organizați militărește, cu ofițeri călare în fruntea detașamentelor. Cu arma pe umăr și cu desagii pline de gloanțe, pășeau maiestuos urmașii lui Horea și a lui Iancu. Da! Sub ocrotirea armatei de Moți s-a ținut Adunarea de la Alba-Iulia.

În zorii zilei de 1 decembrie pământul era albit – prima zăpadă din anul 1918. Și cerul binecuvântase această zi. Plin de neastâmpăr, dis-de-dimineață, am alergat spre biserica ortodoxă. Cum preoții nu aveau cântăreți, căci nu sosiseră încă, ne-am așezat noi în strană, alături de mine stătea și Vlădica de Caransebeș, dr. Miron E. Cristea. La Liturghie a slujit numai Vlădica Ioan Popp de la Arad (…).”

S-a stins din viaţă la vârsta de 80 de ani, pe 28 august 1979, fiind înmormânta în satul Săbolciu.

În urma căsătoriei cu Maria Mangra, nepoată de văr a Mitropolitului Vasile Mangra din Sibiu, va rezulta doi copii, Nicolae şi Lucia.

GAVRIL IOVAN – PREOT ȘI ÎNVĂȚĂTOR

Născut la 2 martie 1884, în Săcădat, jud. Bihor

Studii: Preparandia din Arad

Preot în Surduc (1918-1920), Husasău de Criș (1920-1941), Fughiu (1941-1956)

Învățător la Școala din Săbolciu

Preotul Gavril Iovan s-a alăturat impunătoarei delegații bihorene care a plecat la Alba Iulia.

Mărturia lui, peste ani, este revelatoare:

„Am fost și eu la Alba Iulia cu delegații din plasa Tileagd. Am fost învățător în comuna Săbolciu. Îmi amintesc de întreg martirajul istoriei noastre prin care trece ca un fir roșu lupta pentru dezrobire și unire a tuturor fraților de o limbă și de o lege. Sunt vii încă în amintirea mea zilele de 29 și 30 noiembrie, 1-2 decembrie 1918, cele patru zile strâns legate de cetatea lui Mihai Viteazul, ziua plecării, drumul greu și cu peripeții, ținerea marelui praznic național, reîntoarcerea acasă. Istoria a prezentat și va prezenta acele momente în toată măreția lor”.

Din 1920 până în anul 1941, va păstori comunitatea din Husasău de Criş. Aici, îşi va asuma rolul de făuritor al noului lăcaş de cult, piatra de temelie a Biserici de sub Piatra Salmarii fiind pusă în anul 1921. Lucrările la noua construcţie se vor întinde pe durata a 17 ani.

Viaţa de familie i-a fost o binecuvântare alături de soţia sa, Maria Teaha, care a născut opt copii, din care au rămas în viață șase. Cel din urmă, Silviu Cornel, nu este altul decât arhimandritul Ioan Iovan de la Recea.

Dr. Cristina Pușcaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *