Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

La Grădina Zoologică Oradea, mica leoaică Moja a decedat, de la o infecție


Moja, în vârstă de zece luni, a suferit o infecție (peritonită) și a fost supusă unei intervenții chirurgicale.  „Am văzut puiul de leu luni, în 11 septembrie, era într-o stare foarte proastă. În primul rând, în țarcul lui erau o minge de fotbal care a fost roasă, niște jucării de plastic și de pluș dezmembrate, lucruri care nu aveau ce căuta acolo.

Îngrijitorii mi-au spus că săptămâna trecută au hrănit animalele cu carne provenită dintr-o donație, iar multe dintre carnivore nu s-au simțit bine după asta, dar situația lor nu s-a agravat.

Puiul de leu a făcut febră, când am ajuns la ea avea peste 41 de grade, în condițiile în care o temperatură normală a corpului ar fi de până la 39 de grade. Avea vărsături și era apatică. Cu tratament antibiotic, febra a scăzut dar starea nu i s-a îmbunătățit, a continuat să vomite și marți si miercuri a ajuns să se dezhideteze masiv, deși era pe perfuzie. Am suspectat o gastroenterită sau că a ingerat un corp străin.

Investigațiile suplimetare au indicat formațiuni suspecte în intestinul subtire, iar operația a arătat că puiul avea ganglionii mezenterici foarte măriți iar intestinul avea leziuni și sângera. La câteva ore după operație, în jurul orei 16, a murit.

Doctorul spune că, dat fiind că nu a fost alăptată natural – mama a respins-o la naștere, sistemul său imunitar era precar. Au fost trimise mostre de țesut la Laboratorul Judetean sanitar veterinar pentru a determina cauza exactă a morții”, precizează Dr. Benyovszki Sandor.

Moja s-a născut în toamna anului trecut și a fost crescută de îngrijitorii de la Grădina Zoologică Oradea.

Zina, mama lui Moja, a ajuns la Oradea de la Nyiregyhaza, în anul 2015. Alături de Țuțu, leul născut și crescut la Oradea, în toamna anului 2016 a devenit părintele a patru pui. Doar un pui a putut fi extras la timp de lângă mama care nu se îngrijea de ei.

„Am aflat cu stupoare ca acum cateva zile Moja a murit. Nu stiu exact cauzele, dar stiu ca atunci cand am plecat eu de la zoo, ea era bine si sanatoas[. E un moment foarte trist pentru mine și sunt convins și pentru restul parintilor ei adoptivi sau chiar oradenilor care nici macar nu au apucat s-o vadă. De asemenea, e inspaimantator gandul ca in continuare Gradina Zoologica Oradea functioneaza fara specialisti…cine stie câte alte animale sunt ignorate?”, este mesajul transmis de biologoul Horia Bogdan la aflarea veștii că Moja a murit.

Acesta a plecat de la Grădina Zoologică în urmă cu aproximativ trei luni. După ce acesta a plecat, timp de două luni, până la angajarea unui alt specialist, Grădina Zoologică Oradea funcționat fără biolog.

sursa: bihon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *