Pași prin istorie: Centenarul intrării Armatei Române eliberatoare, în Oradea
Apr 17, 2019, 0 Comentarii
Marți, 16 aprilie, în Piața Unirii din Oradea, s-a desfășurat expoziția stradală dedicată Generalului Traian Moșoiu, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la intrarea Armatei Române eliberatoare, în Oradea.
Evenimentul i-a avut ca invitați pe Anca Neculce, nepoata generalului Moșoiu, pe Florin Birta, viceprimarul orașului Oradea, Cristina Liana Pușcaș, istoric, dar și pe Angela Lupșea, directorul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural. „Ne aflăm într-o săptămână importantă pentru orașul nostru. O săptămână în care ne pregătim să aniversăm 100 de ani de administrație românească în Oradea, dar și 100 de ani de la intrarea generalului Traian Moșoiu în Oradea și eliberarea orașului nostru de către Traian Moșoiu și Armata română de bandele de bolșevice a lui Béla Kun, care terorizau atât populația maghiară, cât și populația românească” a declarat viceprimarul orașului în deschiderea evenimentului.
A luat cuvântul mai apoi Anca Neculce, nepoata generalului Traian Moșoiu, care a mulțumit pentru invitația la eveniment. „Chiar dacă vin din mediul artistic, fiind actriță timp de 46 de ani pe scena românească, poate mai important mi se pare că port pe umeri o încărcătură serioasă de istorie românească. Nu sunt numai nepoata după tată a generalului Traian Moșoiu, sunt și nepoata după mamă a generalului Constantin Neculce, al cărui nume îl port, brav luptător pentru întregirea României, Basarabiei, Bucovinei și eliberarea Clujului, înscriindu-se în istorie pentru faptele sale de vitejie. Alături de cei doi generali, mai am membri ai familiei, să zic așa, pe baricadele luptei pentru România, și acesta este motivul pentru care mă simt atât de implicată în ceea ce se întâmplă în zilele acestea la Oradea ” a declarat Anca Neculce.
În alocuțiunea sa, istoricul Cristina Liana Pușcaș a subliniat că:„Traian Moșoiu a luat cuvântul în Parlamentul României, prin care atrăgea atenția asupra pericolului comunist, pericol care se năștea odată cu această nouă cultură a comunismului. Practic Traian Moșoiu a fost cel care odată cu intrarea în Transilvania până la Budapesta, a eliberat și a salvat Europa Centrală și de Est cu 25 de ani, înainte de instaurarea comunismului”, a afirmat istoricul Cristina Pușcaș.
Expoziția stradală este deschisă până în 26 mai, iar pentru mai multe informații cu privire la generalul Traian Moșoiu puteți accesa codurile QR aflate pe panourile expuse.
Mariana Chiriac, studentă la Facultatea de Jurnalism, Anul I