Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

”Istoria presei culturale din Oradea”, o nouă carte semnată Florin Ardelean


Volumul conține trei secțiuni. Prima secțiune este compusă din zece studii dedicate lui Iosif Vulcan și revistei „Familia”. Venerabila publicație culturală este înfățișată pe o secvență istorică cuprinsă între 1865-2000, iar directorul primei serii, cel ce i-a dat viață și faimă, este abordat într-o perspectivă nouă: „Iosif Vulcan este pe nedrept redus la statutul de naș literar al lui Mihai Eminescu, fiind un unghi de abordare reducționist.

Mai multe studii prezente între copertele acestei cărți au drept scop reevaluarea acestuia până la a pretinde, pe deplin temei, că I. Vulcan este cel mai important editor de gazete culturale din întreaga noastră modernitate”.

Cartea mai oferă alte patru studii cu privire la alte reviste și oameni de cultură orădeni, dar și două texte, în Addenda: „Vieți paralele: Vasile Mangra și Vasile Lucaciu” și „Evreii din Oradea și parabola măslinelor zdrobite”.

Lansarea are loc miercuri, 11 decembrie, la ora 17, la sediul Muzeului Iosif Vulcan (Strada Iosif Vulcan nr. 16). Amfitrionul manifestării va fi Aurel Chiriac, directorull Muzeului Țării Crișurilor. Alături de autor, vor vorbi despre carte Ioan Moldovan și Ioan F. Pop.

Cristina Puşcaş

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *