Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Lansare de carte Mircea Pașca: ”Case mari și mijlocii din Oradea interbelică”


Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Editura ARGONAUT, lansarea cărții Case mari și mijlocii din Oradea interbelică, autor Mircea Pașca, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2022. Evenimentul va avea loc joi, 23 februarie 2023, ora 17.00, la Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” (str. Iosif Vulcan nr.16).

„Cînd vorbim de spațiul locuibil, ne referim nu doar la un amplasament eminamente fizic, ci și la unul spiritualizat. Căci înainte de a ne plasa în concretețea sa spațială, locuim în idealitatea și în stilistica unei case. Cam acesta este cadrul arhitectural surprins cu profesionalism și empatie de istoricul Mircea Pașca în cartea sa recent apărută, Case mari și mijlocii din Oradea interbelică, Ed. Argonaut, Cluj-Napoca, 2022. Cu o prodigioasă activitate editorială în acest domeniu, autorul surprinde, într-un acribios demers de cercetare documentară, unele dintre cele mai reprezentative case orădene interbelice, de dimensiuni mari și mijlocii, cu toate urmele trecerii timpului și a modificărilor intempestive. Din studiul şi reprezentarea lor imagistică răzbat nu doar armonia și parfumul acelei perioade, ci și gustul estetic al arhitecților, rafinamentul proporţiilor geometrice, grija față de ambientul urban. Printre schițe și siluete de case, istoricul reliefează o întreagă atmosferă a unei lumi parțial apuse, una care are încă darul de a ne încînta”, afirmă scriitorul Ioan F. Pop.

Vor lua cuvântul: dr. Florina Ciure, șef Secție Istorie, Muzeul Țării Crișurilor, dr. Ioan F. Pop, scriitor și custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”, și autorul cărții, dr. Mircea Pașca.

Intrarea este liberă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *