Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Lansarea cărții „Cum am devenit român” de Szekely Ervin


Miercuri, 29 noiembrie, ora 18, la librăria și cafeneaua R&R (Str. Republicii nr. 22), se lansează cartea „Cum am devenit român”, proaspăt ieșită de sub tipar și prezentată, în premieră, la Târgul de Carte ”Gaudeamus” de la București. 

Participă: autorul Székely Ervin, Raluca Vereș (co-fondatoarea lanțului R&R), Maria Hulber (Casa Corpului Didactic). 

Szekely Ervin s-a născut în 1957, la Salonta. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Babeş-Bolyai“, din Cluj. A ocupat posturi de consilier juridic şi a lucrat ca ziarist.
În perioada 1992–2004 a fost deputat în Parlamentul României, iar în următorii patru ani, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. În prezent este ziarist la Societatea Română de Radiodifuziune.
Este căsătorit, are un fiu şi o nepoată.
Anterior a mai publicat cinci cărţi în limba maghiară: două volume de publicistică şi trei romane. Aceasta este a doua carte apărută şi în limba română, după Jilţ şi caldarâm (Curtea Veche Publishing, 2016).
La început, totul este simplu. Suntem noi și sunt ei. Schema este clară: noi suntem cei buni, ei sunt cei răi. Noi avem dreptate, ei nu. Raţiunea nu are nicio legătură cu asta. Apoi, lucrurile încep să se complice.

Eroul lui Székely Ervin a fost nevoit să înveţe, din primii săi ani de viaţă și până în prezent — în familie, în școală, în magazine, la meciurile de fotbal, în tot ceea ce a auzit, a citit și a scris — că anumite gânduri și discuţii trebuie ținute secrete, deoarece toate lucrurile, acţiunile, judecăţile de valoare au o dublă dimensiune: într-un fel sunt văzute de români, și în cu totul alt fel de maghiari.
Experienţele descrise în ”Cum am devenit român”, născute din convieţuirea româno-maghiară, devin extrem de interesante și foarte amuzante, atunci când lucrurile nu sunt așa cum se aștepta să fie, când realităţile românești cu care intră în contact îl suprind în mod plăcut și îl fac să piardă certitudinile pe care comunitatea sa a încercat să i le transmită.

Cartea e disponibilă atât în limba română cât și în limba maghiară.
Cristina Pușcaș 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *