Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Leacurile pentru suflet” din Biblioteca Judeţeană ”Gheorghe Şincai” din Oradea


 

Bibliotecile nu sunt doar spații destinate depozitării cărților, ci locuri reprezentative și pentru trecut și pentru prezent. Din cele mai vechi timpuri și până astăzi, au reprezentat centre de cultură, iar rolul pe care l-au avut în dezvoltarea spirituală a comunităților nu este deloc de neglijat. De altfel pe frontispiciul marii biblioteci de la Teba din Grecia antică scria: „Cartea, leac pentru suflet!”.

Biblioteca Judeţeană Bihor ”Gheorghe Şincai” din Oradea, fondată in 1911, îşi desfăsoară activitatea în sediul actual din anul 2007. Clădirea cazonă, ce a fost complet reabilitată, deţine o colecţie specială de incunabule şi cărţi rare. Se află in două săli de la etajul al doilea si sunt păstrate în condiţii speciale de temperatură şi umiditate. Cercetătorii sunt cei care vin cel mai des să le studieze dar şi copiii păşesc cu emoție şi, cu ochii măriți, ascultă explicațiile specialistilor despre aceste adevărate comori. Pot fi văzute şi consultate pe baza unei cereri speciale şi a permisului de intrare la bibliotecă.

„Cartea este un pansament bun pentru sufletul fericit sau dezamăgit”, spune directorul Bibliotecii Judeţene ”Gheorghe Şincai”, Ligia Mirişan. Ea susține că una din cele mai vechi lucrări pe care instituția de cultură o are e Cazania lui Varlaam, capodoperă a culturii româneşti medievale, tipărită in anul 1643.

Dintre cărțile rare ale bibliotecii orădene, Ligia Mirişan a ținut să prezinte două. Este vorba de „Atlas Novus…” opera tipografului austriac Johann Peter von Ghelen, din 1730, una dintre cele mai reuşite lucrări de geografie din secolul al XVIII-lea şi de „Istoria pentru începutul românilor in Dacia, scrisă de Petru Maior, apărută în anul 1812.

„ Atlas Novus…”este o ediție rară, legată în piele ce conține 35 de planşe cu hărți atât din domeniul astronomiei cât mai ales al geografiei. Are o dedicație către Impăratul Carol al VI-lea. Fiecare planşă are un index alfabetic pentru a localiza pe hartă localitatea căutată.

„Istoria pentru începutul românilor in Dacia, scrisă de Petru Maior are marele merit de a a scoate la lumină trecutul românilor, ca urmaşi ai romanilor şi continuitatea acestora, pe teritoriul actual al României.

Dorina URSENTE

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *