Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Legea referendumului, clarificată de guvern prin ordonanţă de urgenţă


Primarul Ilie Bolojan a susţinut o conferinţă de presă cu privire la referendumul pentru unirea municipiului Oradea cu comuna Sînmartin, care va avea loc odată cu alegerile locale din 5 iunie.

Guvernul României a clarificat săptămâna trecută printr-o Ordonanţă de Urgenţă legislaţia cu privire la organizarea referendumurilor. Practic, Guvernul României  a introdus un articol clarificator, pentru că în lege nu se preciza dacă este vorba de referendum naţional sau referendum local, folosindu-se doar titulatura de referendum.

„Prin această Ordonanţă nouă, Guvernul nu a schimbat nici o regulă legată de organizarea referendumurilor, nu a schimbat nici pragul de la care un referendum este considerat valid, nu a introdus nici alte prevederi care să schimbe regulile, ci doar a clarificat un articol, care a fost interpretat că se referă doar la referendumurile naţionale, şi care prevedea că referendumul se poate organiza deodată cu oricare dintre alegeri şi se face în aceeaşi secţie de votare, după regulile de la alegerile respective, deci cu aceleaşi birouri, cu acelaşi orar. Acestea sunt clarificările care au fost introduse de Guvernul României, pe cale de consecinţă, din punctul meu de vedere, nu există nici un motiv ca această OUG să fie declarată neconstituţională”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Referendum odată cu alegerile: economie de cheltuieli şi referendum valid

Primarul Ilie Bolojan a explicat de ce este bine ca autorităţile locale să aibă posibilitatea de a organiza referendumuri, conform constituţiei bazată pe autonomia locală, odată cu alte alegeri.

„În primul rând se realizează o economie de cheltuieli. De exemplu, când am organizat referendumul din 2015, cheltuielile cu organizarea au fost de 112.000 lei. Cheltuielile cu acest referendum din 5 iunie 2016, pentru că tipărim doar buletinele de vot şi nimic altceva (celelalte cheltuieli  fiind suportate din bugetul naţional, pentru că oricum se organizează alegerile locale), sunt cam de 10 ori mai mici, deci aproximativ 13.000 lei. În al doilea rând, trebuie avută în vedere relevanţa unui referendum. După cum se ştie, e greu ca, între alegeri, în localităţi mari precum e şi Oradea, să convingi populaţia să meargă să voteze indiferent în ce speţă, având în vedere că şi la alegerile locale, la cele naţionale sau prezidenţiale, prezenţa la vot nu depăşeşte de cele mai multe ori 50%. Pe cale de consecinţă, pentru referendumurile care se organizează între alegeri, oriunde în România, nu numai în Oradea, există o probabilitate foarte mare ca acestea să nu fie valide, indiferent de felul în care cei care se duc să voteze îşi exprimă votul. Prin urmare, organizarea odată cu alegerile locale creează posibilitatea ca referendumul să fie valid”, a explicat primarul Ilie Bolojan.

Experienţa ne arată că la alegerile din Oradea, la ultimele trei cicluri electorale prezenţa la vot a fost între 85000 şi 90000 de orădeni, ceea ce reprezintă aproximativ 50% din cetăţenii cu drept de vot. Având în vedere că pragul pentru referendum este de 30% din populaţia oraşului, deci aproximativ 56.500 de orădeni care să se prezinte la vot, rezultă că există condiţiile efective pentru ca cetăţenii oraşului Oradea care se duc de regulă să voteze să se poată exprima aşa cum consideră ei de cuviinţă.

Nu există democraţie fără participare la vot

„În aceste condiţii, în calitate de primar al municipiului Oradea, fac un apel către toţi cei care candidează la funcţiile de primar, de consilier local, de consilier judeţean, care solicită voturi de la cetăţenii din Oradea să îndemne orădenii să se ducă să voteze la acest referendum aşa cum le dictează conştiinţa. Cei care vor votul orădenilor pentru funcţiile la care candidează trebuie să aibă un minim de consecvenţă, iar acest minim de consecvenţă, înseamnă că esenţa democraţiei, pe care se bazează şi candidatura lor, este participarea la vot a cetăţenilor. Nu există democraţie fără participare la vot. Este o contradicţie între a cere votul cetăţenilor pentru funcţia de primar sau pentru funcţia de consilier şi pe de altă parte să le ceri să nu se prezinte la vot la referendum. Nu au niciun fel de legitimitate morală să le spună orădenilor să nu meargă să voteze. Pentru că, aşa cum prevede legea, acest referendum local se organizează pentru a-i consulta pe cetăţeni într-o problemă de interes major. Cred că este o chestiune de bun-simţ ca toţi candidaţii să îi îndemne pe orădeni să meargă la vot. În al doilea rând, fac un apel către cei care candidează să îi îndemne pe orădeni să voteze cu DA pentru acest referendum – sau dacă nu îi îndeamnă să voteze cu DA, să le explice cu argumente reale de ce nu este bine să voteze”, a spus primarul Ilie Bolojan.

Un referendum cu miză în dezvoltarea oraşului

Primarul Ilie Bolojan a explicat mizele reale ale referendumului, explicând că unirea Oradiei cu Sînmartin este, pe lângă industrie, unul din motoarele principale de dezvoltare ale oraşului, care va pune în valoarea zona de turism, zona de servicii, zona balneară, dar şi patrimoniul istoric pe care îl deţine Oradea.

„În ceea ce mă priveşte, în calitate de candidat de această dată, îi rog pe toţi cei care au încredere în mine, pe cei care doresc să mă voteze, să participe la vot şi să îi îndemne şi pe ceilalţi orădeni să voteze pentru Oradea Mare, explicându-le care este miza acestui referendum.

Pentru mine ca şi candidat, nu este o miză să mă agăţ de un referendum sau altul, dar, având responsabilitatea funcţiei de primar şi ştiind cum se dezvoltă o localitate mare, o spun cu toată răspunderea, că unul din mijloacele prin care putem în anii următori să menţinem ritmuri înalte de dezvoltare a acestui oraş, ritmuri de cel puţin 6% din PIB creştere pe an, este acela ca, pe lângă industrie, pe lângă firmele locale care au asigurat dezvoltarea oraşului în aceşti ani, cu rate bune de creştere, este că, pe lângă industrie, să avem şi alte motoare de dezvoltare; iar zona de turism şi de servicii este o zonă care se pretează foarte bine oraşului nostru, având în vedere patrimoniul pe care îl avem aici, respectiv resursele de apă geotermală şi patrimoniul istoric pe care îl deţine municipiul Oradea.

În concluzie, acest referendum are o miză în dezvoltarea oraşului. Eu nu doresc să-l politizez sub nici o formă şi, ca să nu aibă nici o grijă cei cărora le este frică de acest referendum,  Primăria Oradea, în afara de costul tipăririi buletinelor de vot, nu va cheltui nici un ban cu partea de promovare sau alte cheltuieli colaterale referendumului, care ar putea fi interpretate. Având în vedere că s-a mai organizat acest referendum, cetăţenii oraşului sunt în cunoştinţă de cauză cu privire la mizele de dezvoltare ale Oradiei”, a precizat primarul Ilie Bolojan.

 

Biroul de presă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *