Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Măsuri care se întreprind la serviciu, pentru confort, în perioade cu caniculă


Având in vedere că în perioada iunie – septembrie 2017, pe teritoriul României sunt prognozate de către Administraţia Naţională de Meteorologie temperaturi ridicate extreme, în acele zile I.T.M. Bihor va lua măsuri de intensificare a controalelor la angajatori, în care, se va urmări modul de respectare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000, privind măsurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

In sensul Ordonanţei de Urgenţă nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, prin temperaturi extreme ridicate se înţeleg temperaturi exterioare ale aerului, care depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel.

In conformitate cu prevederile Ordonanţei sus-menţionate, angajatorii sunt obligaţi să ia următoarele măsuri minimale pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor care lucrează în aer liber:

-reducerea intensităţii si ritmului activităţilor fizice;

-asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă;

-alternarea efortului dinamic cu cel static;

-alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus in locuri umbrite,

cu curenţi de aer.

Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt necesare următoarele:

-asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;

-asigurarea echipamentului individual de protecţie;

-asigurarea de duşuri.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor lua măsurile dispuse în Ordonanţa de Urgenţă nr. 99/2000 (reducerea programului de lucru, eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru etc.).

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri profesionale determinate de lucrul în condiţii de temperaturi extreme angajatorul trebuie să ia următoarele măsuri:

  • asigurarea examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute;
  • asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
  • trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme.

Pentru nerealizarea măsurilor prevăzute mai sus se vor aplica, acolo unde este cazul,sancţiunile prevăzute de legislaţia în vigoare.

In ceea ce priveşte perioada imediat următoare, respectiv 28.06.2017-01.07.2017, potrivit buletinului de informare meteorologică transmis de  Administrația Națională de Meteorologie, se anunţă vreme caniculară, indicele de temperature-umezeală  ITU, va atinge şi va depăşi pragul critic de 80.

Bianca Curta, ITM Bihor 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *