Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Misiunile pompierilor militari bihoreni în perioada 21-23 aprilie 2017


Intervenții ale SMURD

În intervalul 21 – 23 aprilie, echipajele SMURD Bihor au desfășurat 60 de misiuni pentru acordarea primului ajutor calificat și asistenței medicale de urgență, persoanele asistate prezentând diverse afecțiuni.

Incendii

În intervalul 21 – 23 aprilie 2017 pompierii militari bihoreni din cadrul subunităţilor inspectoratului au acționat pentru stingerea a trei incendii, acestea având ca împrejurări determinante coșurile de fum, exploatarea cu deficiențe a instalațiilor electrice și nerespectarea măsurilor de aparare împotriva incendiilor pe timpul utilizării aparatelor de sudură.

Astfel, în data de 21 aprilie, Stația de Pompieri Valea lui Mihai a fost alertată pentru stingerea unui incendiu produs la anexa unei gospodării în orașul Valea lui Mihai.

Pompierii militari au localizat și lichidat incendiul cu operativitate, limitând pagubele la 10 baloți de paie și aproximativ 1 mc de materiale lemnos ( lemne de foc și scânduri).

Cercetările efectuate au indicat drept împrejurare determinantă a evenimentului, exploatarea instalației electrice cu deficiențe.

Tot în data de 21aprilie, Garda de Pompieri Sălard au fost mobilizată în localitatea Sârbi, unde au acționat pentru stingerea uui incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, împiedicând propagarea acestuia la celelalte încăperi ale casei.  A fost afectat acoperișul pe o suprafață de 35 mp și 18 mp de tavan.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un coș de fum neprotejat termic față de materialele combustibile.

În data de 22 aprilie, echipajele Stației de Pompieri Aleșd au fost mobilizate în orașul Aleșd, unde au acționat pentru stingerea uui incendiu izbucnit în podul unei locuințe.

Pompierii militari au localizat şi lichidat incendiul în limitele găsite, fiind afectat acoperişul pe o suprafaţă de  25 mp.

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor pe timpul utilizării aparatelor de sudură.

Misiune pirotehnică

În cursul zilei de vineri, 21.04.2017, în jurul orei 15, echipajul pirotehnic al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor a fost solicitat să desfășoare, în municipiul Oradea, o operaţiune de asanare de muniţie rămasă neexplodată.

Ajunşi la locul indicat de apelant, specialiştii pirotehnişti au identificat o bombă de artilerie de calibru 82 de milimetri, provenită din cel de-al Doilea Război Mondial. Muniţia, descoperită pe timpul executării unor săpături pentru branșamentul de gaze naturale, a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă de către echipajul pirotehnic, urmând a fi distrusă ulterior, prin explozie controlată.

În scopul prevenirii unor evenimente ce se pot solda cu răniri grave ori cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana” recomandă cetăţenilor respectarea măsurilor menite a le proteja viaţa în cazul descoperirii unor muniţii ori elemente de muniţie:

  • să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea de muniţii neexplodate;
  • să respecte regulile şi măsurile stabilite pentru zonele cu risc la descoperirea de muniţii neexplodate;
  • să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea personalului specializat al inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă.

De asemenea, în cazul descoperirii elementelor de muniţie se interzice:

  • ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe;
  • comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;
  • lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;
  • introducerea muniţiilor în foc;
  • topirea elementelor metalice de muniţii;
  • tăierea muniţiilor cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
  • folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;
  • utilizarea explozivilor şi pulberilor provenite din muniţii în scopuri artizanale;
  • demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;
  • folosirea pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente ale acestora.

În zona în care sunt descoperite elemente de muniţie se interzice:

  • accesul persoanelor şi animalelor;
  • executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice de către persoane neautorizate;
  • aprinderea focului deschis;
  • executarea unor lucrări de îmbunătăţiri funciare;
  • circulaţia vehiculelor.

 

Căpitan, Horia Cheregi ISU Crișana

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *