Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Ne pleacă dascălii din ţară”- declarație politică în Senatul României


În urmă cu ani de zile, auzeam numai poveşti de succes despre copiii care începuseră şcoala în România şi ulterior s-au mutat în alte ţări europene şi nu numai. Aproape în exclusivitate, aceşti copii erau încadraţi în clase mai mari decât în ţară, pentru că nivelul lor de pregătire era mai sus decât al copiilor din clasele în care erau distribuiţi conform vârstei şcolare.

Aceste poveşti s-au estompat… Treptat, le-au luat locul cele despre cât de chinuiţi sunt elevii din România de programa excesivă, de timpul lung petrecut la teme şi despre stresul pe care îl acumulează la şcoală – toate acestea în comparaţie cu elevii altor ţări care învaţă relaxaţi, care nu simt presiunea uriaşă a şcolii şi care au neapărat timp de joacă sau activităţi sportive în timpul săptămânii.

Ei bine, şcoala românească nu numai că a fost bulversată de reforma continuă a ultimilor ani, care a făcut-o oarbă la nevoile şi aşteptările noilor generaţii de elevi, dar a şi început să-şi piardă resursa umană. Un raport al Comisiei Europene, arată că aproape 7.000 de educatori, învățători şi profesori de gimnaziu au plecat, în ultimii 20 de ani, din România şi profesează în alte ţări. Aşadar, pleacă profesorii care predau la gimnaziu, pleacă şi învăţătorii care pun bazele pentru educaţia viitoare, şi pleacă deopotrivă şi educatorii, cei care preiau copiii din braţele părinţilor şi îi învaţă ce înseamnă colectivitatea, le descoperă primele deprinderi şi le deschid drumul către cunoaştere.

Adăugaţi, vă rog, acestor cifre îngrijorătoare pentru un sistem şi aşa în criză de personal didactic, şi pe acelea care îi reprezintă pe dascălii care au ales să plece din ţară şi care nu îşi mai fac meseria peste hotare, apucând un drum profesional nou. Aceştia nu sunt cuprinşi în statistica prezentată, pentru că sunt cei care au ales să renunţe la lupta de supravieţuire la catedră. Sunt convins că ajungem la ordinul miilor şi la acest capitol.

Ceea ce nu par să înţeleagă guvernanţii noştri este faptul că educaţia în România şi în orice alt stat se dezvoltă odată cu economia ţării, iar acolo unde este preocupare pentru investiţii, pentru creştere economică, pentru evoluţie, acolo şi învăţământul va performa şi va atrage oameni dedicaţi la catedră. România, astăzi, îşi alungă dascălii, care aduc plus valoare altor ţări. Este un model de guvernare care trebuie schimbat din temelii, cât mai urgent, pentru a mai avea o şansă generaţiile viitoare la un trai decent în ţara lor.

Vă mulţumesc şi vă îndemn să reflectaţi la realitatea cifrelor statistice!

 

Senatorul Cornel Popa, PNL Bihor

One Response “„Ne pleacă dascălii din ţară”- declarație politică în Senatul României”

  1. Mitica Drojdie
    decembrie 30, 2018 at 10:17 am

    Ne mai pleaca si porci din Tara!
    Speranța în jumări și piftie de sărbători s-a năruit definitiv pentru un român care a aflat, recent, că porcul pe care se baza zilele acestea a emigrat definitiv în Canada. „Am găsit cocina goală, în dezordine, nu a lăsat nici măcar un bilet de adio”, a declarat românul rămas fără porc.Canada a implementat de anul acesta un program care permite românilor să intre în țară fără vize, iar porcii s-au folosit de o portiță în lege care le dă cam aceleași drepturi ca și românilor. „Din punct de vedere a legislației internaționale, porcii și românii sunt cam același lucru, cu precizarea că porcii sunt priviți mai bine pentru că nu fac atâta mizerie, sunt utili și nu dau manelele tare”, a explicat Marius Stancu, expert în pașapoarte și vize.
    În Canada, care este o țară extrem de progresistă, porcul nu va mai putea fi tăiat pentru mâncare decât cu acordul acestuia. Chiar și așa, pentru tăierea porcului este necesară ca mai întâi acesta să fie informat cu privire la drepturile sale, să fie făcut un referendum public pentru a stabili utilitatea gestului precum și niște analize pentru a afla dacă nu cumva este transexual sau altă minoritate, caz în care orice i se întâmplă este motivat de tirania patriahală toxică masculină. Cât privește românul, acesta va trebui să taie un vecin dacă nu are porc, să simtă și el că a tăiat ceva anul ăsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *