Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Cultivatorii de sfeclă negociază pentru preluarea Fabricii de Zahăr Oradea


Cultivatorii de sfeclă de zahăr din județele Bihor, Arad şi Satu Mare au solicitat un audit, la Fabrica de Zahăr Diamant din Oradea și caută să angajeze credite, pentru a o prelua.

Şi Fabrica de Zahăr din Oradea s-ar putea închide după ce dispar cotele de zahăr impuse de U.E. Dispariţia cotei atrage şi anularea preţurilor minime impuse pentru achiziția sfeclei-de-zahăr de la producători. Măsura intră în vigoare la 1 octombrie. Intenţia de a închide fabrica a fost anunţată, conform jurnalul.ro, tocmai de la Berlin, de patronatul companiei Pfeifer&Langen – care deţine, alături de grupul francez Cristal Union, 50% din acţiunile fabricii – cu ocazia reuniunii Comitetului European de Întreprindere.

Continuarea activităţii la Fabrica de Zahăr din Oradea  depinde acum de negocierile cu un grup de cultivatori de sfeclă-de-zahăr din Bihor, Arad şi Satu Mare. „La început am fost 85 de cultivatori interesaţi de această tranzacţie, acum să vedem câţi dintre noi vin şi cu bani”, spune Ioan Cuc, unul dintre agricultorii interesaţi de viitorul Fabricii de Zahăr din Oradea. În cadrul politicii de restructurare a sectorului zahăr în cadrul UE, Comisia Europeană le-a solicitat în perioada 2006 – 2008 tuturor ţărilor membre care cultivă sfeclă-de-zahăr să-şi reducă voluntar cotele de zahăr şi să închidă unele fabrici pentru a reduce producţia de zahăr. „La noi în ţară, această reformă s-a concretizat prin faptul că în anul 2008 Fabrica de Zahăr din Oradea a renunţat benevol la 13,5% din cota sa de zahăr”, explică preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă din România, Ioan Gherman.

Cultivatorii de sfeclă-de-zahăr sunt interesaţi să continue activitatea la fabrica Diamant, pentru a închide lanţul trofic, pentru a se asigura că au unde să-şi proceseze ceea ce produc.

85 de cultivatori de sfeclă-de-zahăr din județele Bihor, Arad şi Satu Mare vor să preia Fabrica de Zahăr Diamant, care are acţionariat francez şi german. Aceasta fiindcă în condiţiile în care, de la 1 octombrie, cotele de zahăr impuse de Uniunea Europeană dispar, acţionariatul din Germania a anunţat că vrea să închidă fabrica din Oradea, dacă aceasta nu îşi va găsi cumpărători. Din 1 octombrie dispar şi preţurile minime impuse pentru achiziția sfeclei-de-zahăr de la producători. Jucătorii de pe această piaţă consideră că efectul acestor măsuri va fi unul de bumerang atât pentru  producătorii de zahăr, cât şi pentru cultivatorii de sfeclă-de-zahăr. O mână de cultivatori din Bihor cred că, închizând lanţul trofic – adică să producă şi să proceseze tot ei – fabrica va fi rentabilă. Decizia nemţilor de a închide fabrica vine după ce, în 2008, Fabrica de Zahăr Oradea a renunţat benevol la 13,5% din cota sa de zahăr, 4.500 t, astfel că cota de zahăr din sfeclă a României s-a redus la 104.660 tone, adică o reducere de 4% – mică, în comparaţie cu celelalte ţări care şi-au redus cota cu 14-15% şi chiar cu 75%.

Efectele reducerii cotei de zahăr au fost devastatoare. „După 3 ani de reformă s-a redus cota de zahăr din sfeclă în ţările membre UE cu 5,8 milioane tone prin închiderea a 80 de fabrici de zahăr, aceasta generând pierderea a 25.000 locuri de muncă. În mediul rural, 138.000 de ferme au renunţat să mai cultive sfeclă şi suprafaţa cultivată cu sfeclă în UE s-a redus cu 700.000 ha. Cultura sfeclei-de-zahăr a dispărut complet în 5 ţări europene: Irlanda, Slovenia, Letonia, Portugalia şi Bulgaria, şi prin reducerea drastică a suprafeţelor cultivate şi a cotelor de zahăr în Ungaria, Italia, Spania, Grecia şi Slovacia”, spune preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Sfeclă din România, Ioan Gherman. Un tablou al cultivării sfeclei-de-zahăr în Bihor, în acest moment, este realizat de directorul executiv al Direcţiei Agricole Bihor.

sursa: bihon.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *