Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Noua imagine a Pieții Ferdinand, pentru orădeni și turiști


În primăvară trebuie să înceapă lucrările de reamenajare arhitecturală a Pieții Ferdinand și finalizate într-un an şi opt luni, anunţă viceprimarul Mircea Mălan, adică în pragul anului 2020.

Emodi Tamas este arhitectul care a realizat proiectul și studiul de fezabilitate, iar materialele folosite pentru pietonalizare sunt acelaşi: porfirul din Piaţa Unirii, în proporţie de 85%, completându-se cu andezit, la soclul Teatrului şi granitul, pentru borduri. Potrivit afirmațiilor arhitectului Emodi, porfirul este mai puţin găsit în România, fiind o piatră mediteraneană, importată din Italia.

Primăria îşi propune să acceseze fonduri UE pentru finanţarea proiectului. Este vorba despre un proiect de 20,8 milioane de lei, din care 17,6 milioane reprezintă cheltuieli eligibile. Contribuţia proprie a Oradiei este preconizată la 2% din cheltuielile eligibile.

„Dorim ca piaţa să devină un spaţiu public de calitate, mai atractiv pentru orădeni şi pentru turişti.
Ne dorim să îmbunătăţim mobilitatea urbană în zonă – pietonală şi cu bicicleta. De asemenea, intenţia este să punem în valoare clădirile, să încurajăm activităţile de alimentaţie publică şi, evident, să extindem suprafeţele pietonale, aşa cum am început de câţiva ani în zona centrală”, a declarat viceprimarul Mălan, cu această ocazie.

Str. Madach Imre de lângă Teatru devine pietonală, sensul giratoriu din piaţă se mută. Pe strada Patrioţilor se intenționează să fie sens dublu, pentru circulația autoturismelor ca şi pe strada Moscovei, iar locurile de parcare vor fi anulate. Pe strada Moscovei, doar pentru Liceul Ady Endre se păstreză câteva locuri de parcare, pentru opriri de scurtă durată.

Arbuștii de Tisa, replantați în parc

„Arborii de Tisa care sunt în Piaţa Ferdinand vor fi relocați în Parcul 1 Decembrie şi cele două statui – Regina Maria şi Szigligeti Ede – vor putea fi puse în valoare într-o măsură mult mai mare. Va fi o piaţetă vizibilă şi care va oferi vizibilitate pentru clădirile din jur”, a precizat viceprimarul Mălan, subliniind că Primăria îşi doreşte terase şi puncte de alimentaţie publică în piaţa reconfigurată.

Va fi reamenajat şi spaţiul pietonal din intersecţia străzilor Ady cu Emilian Mircea Chitul, de lângă casa de modă. Arh. Bocuţ a redesenat zona, ce prevede revalorificarea celor două fântâni arteziene. „Dl arhitect a insistat pentru a elementele arhitectonice specifice anilor ’60. În rest, e un stil plăcut, simplu, care în final va face ca această piaţă să fie ceea ce ne dorim cu toţii”, afirmă viceprimarul Mălan.

Spaţiul din spatele clădirii Teatrului va deveni pietonal, fiind permis doar accesul camioanelor ce aduc recuzita. „În spatele Teatrului vor putea fi realizate spectacole în aer liber”, prefigurează edilul.

Lucrările de reamenajare a pieţii, debutează cu reabilitarea tuturor reţelelor. „Termoficarea se schimbă total folosindu-se module termice la fiecare clădire din acest perimetru.

Postul de transformare a energiei electrice, din spatele Teatrului, se coboară în subteran şi apar câteva locuri de taxi, dar nu pentru a staţiona, ci pentru a urca şi coborî clienţii”, declară Mălan. Primăria îşi doreşte un singur executant, atât pentru lucrările din subteran, cât şi pentru cele de reamenajare stradală.

sursa: bihoronline 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *