Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Florin Ardelean: ”Istoria presei culturale românești este un imens puzzle”


Miercuri, 11 decembrie 2019, în incinta Muzeului Memorial ”Iosif Vulcan”, a avut loc lansarea cărții “Istoria presei culturale din Oradea”,  autor Florin Ardelean.
Volumul conține trei secțiuni, prima fiind compusă din zece studii dedicate lui Iosif Vulcan și revistei “Familia”.  Alături de autor au vorbit despre carte: Ioan Moldovan, Ioan F. Pop, dar si amfitrionul evenimentului, directorul Muzeului Țării  Crișului, Aurel Chiriac.
“Deși această carte nu a apărut la editura muzeului, specialiștii care lucrează  aici, din 1998, socotesc numai data de când există oficial și editura Muzeului ”Țării Crișului”, au publicat 152 de cărți, de volume. “Istoria presei culturale din Oradea” reunește cercetările lui Florin Ardelean privind viața publicistică culturală orădeană”, a declarat Aurel Chiriac.  

După o scurtă analiză despre generalitatea scrisului lui Florin Ardelean, muzeograful Ioan F. Pop a precizat că cele trei părți ale volumului sunt studii publicate în diferite cărți și reviste, pe care le-a așezat ca un puzzle, unul reușit, deoarece se referă la jurnalismul orădean, începând cu cel mai mare jurnalist, Iosif Vulcan. De asemenea, Ioan F. Pop a mai adăugat că este pe deplin de acord cu scriitorul când spune că „Iosif Vulcan nu trebuie redus doar la nașul lui Mihai Eminescu”. Cartea mai oferă și alte patru studii cu privire la alte reviste si oameni de cultură orădeni, dar și două texte în Addenda: ”Vieți paralele: Vasile Mangra și Vasile Lucaciu” și “Evreii din Oradea și  parabola măslinelor zdrobite”.
“Am considerat necesar să aduc în discuție această comunitate remarcabilă, evreii, care și-au plătit iubirea de emancipare cu prețul vieții”, a afirmat autorul cărții, Florin Ardelean.

Cartea poate fi achiziţionată de pe site-ul editurii Eikon, iar de săptămâna viitoare şi de la Librăria Humanitas, la preţul de 25 de lei.

Elena Guidea, studentă la Jurnalism, anul al II-lea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *