Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

„Omagiu înaintașilor – preotul Gavril Iovan”


Biserica Ortodoxă „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Fughiu este în 7 iulie, gazda unei manifestări culturale închinată părintelui Gavril Iovan, ctitor al bisericii din localitate, participant la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918.

Evenimentul este organizat de Parohia Ortodoxă Română Fughiu, împreună cu Uniunea Vatra Românească – Filiala Bihor, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Protopopiatul Ortodox Român Oradea, Parohia Ortodoxă Română Săbolciu și Asociația „Cei 40 de Mucenici”.

După Sfânta Liturghie, fiii satului sunt invitați la o serie de prelegeri despre părintele Gavril Iovan și rolul său jucat, în 1918, în realizarea dezideratului de veacuri a românilor transilvăneni, dar și despre contribuția acestuia în parohia Fughiu.

Susțin alocuțiuni: pr. protopop Simion Goga, de la Protopopiatul Ortodox Român Oradea, lector univ. dr. Ioan Laza, Uniunea Vatra Românească – Filiala Bihor; dr. Augustin Țărău și dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeografi la Muzeul Orașului Oradea, respectiv pr. prof. Alexandru Dulca, paroh la biserica din Săbolciu.

 Cristina PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *