Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Orădeanca Adina Popa, tot mai apreciată printre arbitrii români


Lansată deja în lumea arbitrajului românesc, orădeanca Adina Claudia Popa nu s-a sfiit și a făcut tot mai multe progrese în activitatea de supervizare și împărțire a dreptății pe terenul de fotbal, chiar dacă a intrat într-o lume predominant a bărbaților. Meticuloasă și perseverentă, tânăra arbitră orădeană a urcat deja câteva trepte în carieră și, încurajată și de prestațiile avute, se gândește acum chiar la delegările internaționale.

Studentă la Facultatea de Geografie, Turism si Sport a Universității Oradea, Adina Popa a debutat la nivelul Ligii a III-a masculine în data de 30 septembrie 2017, la vârsta de 21 de ani, la un meci ce s-a desfășurat pe Stadionul Municipal din Dej și care a opus echipele FC Unirea din localitate și CS Iernut.

Partida s-a încheiat cu victoria gazdelor cu scorul de 4-1, iar tânăra arbitră orădeană a fost observată de către Szekely Zoltan, trimis din partea Federației Române de Fobal.

Având o prestație bună, Adina a mai primit o delegare la nivelul Ligii a III-a masculine, la meciul de pe Stadionul Cetate din Deva, joc ce a opus echipele CNS Cetate Deva și CNP Timişoara.

Acest meci s-a încheiat cu scorul de 5-0 pentru gazde, iar de această dată orădeanca a fost observată de Laszlo Sajtos, trimis de Comisia Centrală a Arbitrilor, din cadrul Federației Române de Fobal.

De asemenea, ascensiunea Adinei Popa a continuat și-n acest an. Astfel, în urma finalizarii ,,Programului de dezvoltare’’ care a inclus prestațiile de pe teren și rezultatele de la testările fizice, teoretice și video, desfășurate timp de 18 luni, tânăra orădeancă a primit decizia de a face parte din lotul Ligii a III-a de la începutul acestui an competițional.

Primul meci ca arbitru divizionar pentru ea a fost în cadrul Cupei României, în 28 august, pe Stadionul Emilian Pavel din localitatea timișeană Ghiroda, la jocul dintre echipele CSC Ghiroda şi Giarmata Vii și CSM Lugoj, meci care s-a decis la loviturile de departajare, rezultatul final fiind 3-4.

Meciul de referință, printre vedete

Până în prezent Adina Popa a strâns deja 8 meciuri arbitrate la nivelul Ligii a III-a, unul la nivelul Cupei României, 4 la nivelul Ligii I feminine, 3 la nivelul Ligii a II-a feminine, un meci la nivelul Ligii a III-a feminine și 2 partide arbitrate la nivelul Cupei României la fotbal feminin.

Astfel, orădeanca are un total de 50 al meciurilor arbitrate la nivelul de juniori republicani, fotbal feminin și Liga a III-a.

Meciul de referință, însă, pentru Adina Popa a fost la evenimentul caritabil ,,Uniți pentru Mihai Neșu’’, care a avut loc la Oradea, din data de 26 mai 2018, pe Stadionul Iuliu Bodola. Peste 10.000 de spectatori au vibrat atunci și au aplaudat, pe toată perioada evenimentului. Nume precum cele alor: Cristian Balaj, Bogdan Stelea, Florin Prunea, Iulian Miu, Miodrag Belodedici, Gică Popescu, Gabi Popescu, Cosmin Contra, Tibor Selymes, Adrian Ilie, Iosif Rotariu, Adi Popa, Ionuţ Lupescu, Costel Gâlcă, Ionel Dănciulescu, Ilie Dumitrescu, Gică Hagi, Răzvan Marin, Ianis Hagi, Nicolas Popescu, Victor Piţurcă, Cornel Cernea, Vali Ghionea, Dorin Goian, Mirel Rădoi, Petre Marin, Gabriel Boştină, Florin Lovin, Sorin Paraschiv, Pantelis Kapetanos, George Ogăraru, Adrian Neaga, Daniel Bălan, Andrei Cristea, Nicolae Dică, Cristian Ciocoiu, Valentin Badea și Cosmin Olăroiu au făcut acest eveniment si meci deosebit și unic.

,,Am fost foarte bucuroasă să fac parte din brigada de arbitri și chiar să arbitrez și eu acel meci. Pentru mine a fost primul meci transmis in direct pe Digi Sport 1 și Digi Sport 2. Greu de descris în cuvinte emoțiile și totodată bucuria de a lua parte la un astfel de eveniment caritabil unde marii fotbaliști ai României și-au dat întalnire pentru a fi alături de Mihai Neşu și a-l sprijini atât pe el cât și Fundația care îi poartă numele’’, a declarat Adina.

Visează la jocurile internaționale

Aflată în plină ascensiune în activitatea de arbitru, orădeanca țintește acum și mai sus, chiar se gândește la jocurile internaționale. „Unul dintre obiectivele mele este să fiu inclusa pe lista FIFA. Pentru mine ca arbitru este important să fiu pregătită din toate punctele de vedere, atât pe teren cât și în afara lui. Îmi propun ca la fiecare meci la care sunt delegată să am o prestație bună, care să certifice atât pasiunea, cât și munca continuă”, a mai precizat Adina Popa cea care din acestă toamnă este și studentă evaluatoare ARACIS (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învațămantul Superior), în urma delegări primite din partea Asociației Geografica ,,Simion Mehedinți’’ la sesiunea de formare studenți evaluatori ARACIS – ANOSR.

Florin Mihalca

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *