Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Ordinul Național “Pentru Merit, în grad de Cavaler”, domnului Mircea Pârv


Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politic din România (A.F.D.P.R.) – Filiala Bihor își exprimă satisfacția în legătură cu conferirea Ordinului Național Pentru Merit” în grad de Cavaler”, Domnului Mircea Simion Pârv, de către Președintele României, marți, 26 iunie 2018, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Palatul Cotroceni, în Sala Unirii.

Președintele Klaus Iohannis a decorat un număr de foști deținuți politic “valori care au luptat pentru ca libertatea și democrația să renască”

Mircea Simion Pârv s-a născut la 22 noiembrie 1925, din părinții Simion și Domnica, în Giurtelec, jud. Sălaj și este membru al A.F.D.P.R. – Filiala Bihor. A fost membru al Organizaţiei „Stânca de granit” şi preşedinte al Tineretului Naţional-Ţărănesc – plasa Şimleu Silvaniei.

A suferit privațiunile detenției între 1 august 1953 și 1 august 1961, perioadă la care s-au adăugat doi ani de domiciliu obligatoriu. A fost condamnat la 16 ani de temniţă grea. Sentința a fost pronunțată de Tribunalul Militar Oradea (deplasat la Cluj). A fost în detenție la Securitatea Oradea, precum și în Cluj-Napoca, Baia Sprie, Gherla, Galaţi și Botoşani.

În mina de plumb de la Baia Sprie, unde a fost deţinut timp de doi ani şi jumătate, a avut de executat o normă de 7,5 tone de minereu pe zi. Cei care nu reuşeau să-şi realizeze norma erau pedepsiţi cu câte zece zile de carceră, unde se primea mâncare doar de două ori pe săptămână, adică 150 de grame de pâine şi apă caldă.

În anul 1956, Mircea Pârv a fost transferat în lanţuri la Gherla, unde a fost deţinut timp de doi ani. „La Gherla era o mizerie de nedescris. Ceai în loc de mâncare. Mâncarea era cu jumări cu păr, să ne atace apendicele. Băgau în mâncare stomac de animale cu fecale. Luam fecalele şi le puneam în tinetă şi mâncam ce mai rămânea cu turtoi. Am slăbit 40-50 kg, aveam 1,77 m. În cameră stăteam 40 inşi, pe 3-4 rânduri de paturi”.

Locuieşte în Oradea, este căsătorit și are doi copii: un fiu, Mircea Dumitru și o fiică Doina. Suntem cu toții mândri de onoarea care i-a fost făcută, îl felicităm și credem că în Anul Centenarului Marii Uniri, astfel de destine exemplare trebuie să ne călăuzească și să constituie modele, în special pentru tânăra generație.

Lucian Silaghi,  Preşedinte A.F.D.P.R. – Filiala Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *