Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Pădurile virgine de fag din România, incluse în patrimoniul UNESCO


Pădurile virgine de fag din România au fost incluse în urmă cu câteva zile în patrimoniul UNESCO. A doua este că instanțele de judecată încep să facă curățenie pe râurile de munte și au decis, în premieră, să oblige un investitor să refacă albia Someșului Mic.

Aceste vești ne arată, dincolo de orice dubiu, că inițiativele cetățenești și presiunea pe care acestea o generează, determină schimbarea în bine. Așa că am revenit și în această lună cu 3 recomandări de campanii inițiate de membri ai comunității de-clic pe care le sprijinim și cărora vrem astfel să le dăm astfel ocazia să ajungă la cât mai mulți dintre voi.

1. Muncă, made in România, profit, made in Italy.

În țara în care doar o categorie anume de muncitori par să aibă drepturile respectate și onorate – și anume demnitarii – sunt expuse tot mai des exemple desprinse parcă din țările ”bananiere”. Nu, nu se întâmplă nici în India, nici Bangladesh, ci chiar aici, la Cisnădie.

Un angajat într-o fabrică Louis Vuitton din România câștigă un salariu mult prea mic pentru artizanul unui produs de lux. Mai mult decât atât, munca angajaților este atribuită atelierelor din Italia, purtând eticheta „Made in Italy”.

2. Ei vor să taie pădurea și să construiască incineratoare, iar noi nu ne lăsăm!

Săptămâna trecută colegii de la Zero Waste Romania ne semnalau că se pregătește modificarea de urgență a codului silvic. Aceste schimbări dau frâu liber tăierilor de păduri pentru a face loc gropilor de gunoi și incineratoarelor. Vestea proastă e că ordonanța a fost dată: coaliția de guvernare a votat deja ca gropile de gunoi care emit gaze cu efect de seră, distrug resurse valoroase, poluează solul, apa și aerul să fie puse pe același nivel cu monumentele istorice și siturile UNESCO.

Vestea bună este că nu e totul pierdut. Propunerea legislativă a fost transmisă zilele trecute Președintelui României pentru promulgare – iar el este singurul care mai poate împiedica dezastrul. Din acest motiv vă cerem ajutorul din nou pentru a atrage URGENT atenția Președintelui Klaus Iohannis în legătură cu marele pericol pe care îl reprezintă modificările aduse codului silvic.

3. Sub aceste panouri publicitare se ascunde un oraș.

Bulevarde întregi sufocate de panouri sau ”mash”-uri, monumente istorice împachetate în reclame gigant, clădiri reprezentative parazitate de bannere – toate astea fac din București o sorcovă. Ne place?

Este evident că primăria capitalei a scăpat de sub control acest fenomen, sau chiar îl încurajează. Avem nevoie de implicarea voastră pentru a convinge autoritățile locale să elibereze Bucureștiul din acest hățiș publicitar.

Suntem siguri că cel puțin una dintre campaniile de mai sus vă va stârni interesul. Totodată, vă reamintim că platforma ”campaniamea” vă stă la dispoziție pentru orice inițiativă pe care o aveți și care este în căutare de sprijin printre membrii comunității noastre.

 

Claudia, Lumi, Sorana, Raluca, Roxana, Tudor, Echipa de-clic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *