Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Pericolul formaţiunilor de gheaţă de la suprafaţa râurilor și lacurilor


pericolaba2 Vremea rece din ultima perioadă a dus la apariţia formaţiunilor de gheaţă pe cursurile de apă din Bazinul Hidrografic Crişuri.
La ora actuală, debitele râurilor sunt în scădere şi sunt influenţate de fenomene de iarnă precum: gheaţă la mal, pod de gheaţă cu ochiuri şi formaţiuni de gheaţă plutitoare.
În prezent, cele mai multe formaţiuni de gheaţă s-au format pe râurile: Barcău, Crişul Negru, Holod, Nimăieşti, Topa, Finiş şi pe Valea Iadului.
Marea majoritate a lacurilor de acumulare prezintă formațiuni de gheață.
Pentru prima dată de la umplerea sa, lacul acumulării Suplacu de Barcau a înghețat pe o suprafață de 40 de ha.
„Ca în fiecare an, în perioadele reci, atenţionăm populaţia asupra riscului pe care îl prezintă practicarea diferitelor sporturi pe apele îngheţate.
În cazul rîurilor, la debite mai mari, apa poate să spele stratul de gheaţă, care cedează foarte repede și astfel apare riscul de inec.
Deși stratul de gheață, în cazul acumulărilor este destul de gros, între 20-25 cm, prezența unor ochiuri pot duce la dislocarea blocurilor de gheață și deci pot fi create situații periculoase” a declarat Dorel Dume, directorul A.B.A Crişuri Oradea. Potrivit prognozei meteorologilor temperaturile vor cunoaște o sensibilă creștere, abia în luna martie.
În această perioadă se întîmpină dificultăți în ceea ce privește pericolaba3 măsurătorile hidrologice sau manevrele de la turnurile de control.
În luna ianuarie, în barajele de acumulare, volumul stocat este de 128 miloane metri cubi de apă, un volum suficient pentru a satisface necesarul de apă pentru folosinţele consumatorilor.
În următorul înterval de timp, temperaturile scăzute se vor menţine, fapt ce va duce la extinderea suprafeţelor îngheţate de pe cursurile de apă.

Anca Mihociu, Purtător de cuvânt al A.B.A.Crișuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *