Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Peste 1000 de hectare au fost ilegal despădurite în ultimii 10 ani, în Padiș


În data de 2 martie a fost organizată o dezbatere publică pe tema modificărilor ce se doreau aduse OUG 51/2016 (pentru modificarea și completarea Legii nr. 171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice). La dezbatere au fost invitați reprezentanții Gărzii Forestiere Bihor și Direcției Silvice – Romsilva, dar numai aceasta din urmă a răspuns invitației, prin domnul inginer Ion Maioru.

În timpul discuțiilor s-a ridicat și problema tăierilor masive de pădure din zona Padiș, răspunsul delegatului Romsilva fiind că singurele tăieri efectuate în zonă au fost cele cauzate de necesitatea combaterii gândacului de scoarţă. Datorită semnalelor pe care le aveam din zona indicată, în perioada următoare dezbaterii ne-am documentat cu privire la situația din teren. Astfel am observat că imaginile din satelit relevă că peste 1000 de hectare au fost despădurite în ultimii 10 ani în zonă.

O delegație compusă din Mihai Șvab, Marius Sovarschi, Răzvan Paută și Alexandru Flora a avut astăzi o întâlnire cu reprezentanții Gărzii Forestiere pentru a le prezenta cele descoperite și a solicita lămuriri.

Din partea Gărzii Forestiere Bihor au participat la întâlnire  Maria Antal – inspector șef, Angela Iancu – director implementare și avizare și Szatmari Laszlo – inginer silvic, responsabil GIS.

Reprezentanții Gărzii Forestiere s-au arătați uimiți de cele prezentate și au afirmat că zona nu a făcut obiectul niciunei sesizări sau autosesizări investigate în ultimii ani și că este puțin probabil ca despăduririle constatate să poată fi justificate prin combaterea susnumitului dăunător.

În urma discuției vom trimite o adresă către Garda Forestieră prin care vom solicita identificarea proprietarilor și administratorilor zonelor despădurite, pentru a continua investigația.

Biroul de presă al USR Bihor, foto: Tudor foto blog

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *