Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

”Poezii”, antologie semnată de Nona Tudor, la Protopopiatul Ortodox


La Protopopiatul Ortodox din Oradea are loc lansarea volumului de antologie ”Poezii”, semnat de Nona Tudor, apărut recent la editura Treira din Oradea.

Este o carte valoroasă pe care și-ar dori-o orice colecționar împătimit de frumos, un volum de adevărată poezie care reunește trei apariții editoriale anterioare: Inscripție pe viata mea – 2011, La o masă stelară 2013 și Icoana din cuvânt2016.  Ilustrațiile de pe copertă și cele din interior aparțin fiului poetei, artistul plastic Cristian Tudor, ele reprezentând sculpturi în lemn deosebit de expresive.

Doamna profesoară Nona Tudor nu și-a ales poeziile tipărite după criterii strict cronologice fiindcă nu le-a scris spre publicare, așa cum ne  mărturisește și așa cum au făcut colegii săi de cenaclu, Ana Blandiana, Gh.Grigurcu, Mircea Bradu ș.a. Astfel se explică și faptul că acestea au rămas de-a lungul anilor prin caiete sau foi volante, dar s-au dovedit până la urmă a fi   veritabile.creații poetice.

Autoarea a ales stilul care i s-a potrivit cel mai bine, stilul anilor în care valorile moderne în Poezie erau Nichita Stănescu sau Marin Sorescu. În versul neîncorsetat de rime, cuvintele ei se bucură de libertate deplină și respiră acel parfum  inconfundabil al unei poezii originale, elaborată sub imperiul inspirației. Versurile  au înțelesuri tainice, codificate… Tocmai pentru că nu erau destinate publicării, autoarea le-a scris pentru ea însăși la o poruncă imperioasă dinlăuntrul inimii. Versurile sunt sensibile, discrete, cum este însăși autoarea lor: o ființă retrasă, tăcută,  timidă chiar … Aș putea spune că în scrierile domniei sale sunt și versuri memorabile iar ceea ce cucerește la lectură este atmosfera unitară a volumului.
În ciuda perioadei îndelungate în care au fost elaborate, poemele trec, curg unul din celălalt după principiul vaselor comunicante ceea ce-mi amintește  de versurile voiculesciene din Sonetul 57 ,, Nu mai cunoști această licoare cristalină?/ E dragostea: strivită în teascul greu de chin, / Dintr-un sonet într-altul am tras-o ca pe-un vin, / Și vers cu vers de-alungul, am limezit-o , lină! ,,
Poeziile doamnei Nona Tudor se constitue  într-o neîntreruptă confesiune lirică,  adevărate bijuterii literare în care regăsim eternele teme – viața și moartea,iubirea și suferința din iubire. ,, Te-ndrăgostești de-atâtea ori/ și doar pentr-o iubire mori,, spune  poeta.
Și aș mai face o observație: când vorbim de cărțile poetei Nona Tudor Herdeanu, înțelegem că nu avem în față un debut poetic tardiv, întârziat fiind doar debutul editorial!
Sabina Măduța

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *