Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Polițiști la datorie, de Florii și de Paști


Peste 300 de poliţişti bihoreni vor fi la datorie pe durata sărbătoririi Paştelui Catolic şi a Floriilor ortodoxe, pentru liniştea şi siguranţa cetăţenilor.

Pentru ca toţi credincioşii să sărbătorească cum se cuvine, în perioada 31 martie-2 aprilie, în contextul celor două mari sărbători creştine din acest sfârşit de săptămână, Paştele Catolic şi Floriile ortodoxe, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bihor va mobiliza efective suplimentare.

Peste 300 de poliţişti bihoreni vor acţiona pentru a preveni tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru descurajarea şi combaterea infracţiunilor sau a altor fapte antisociale care pot aduce atingere ordinii publice, ordinii de drept, integrităţii persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru asigurarea desfăşurării normale a traficului rutier şi pietonal.

Poliţiştii bihoreni vor acţiona în sistem integrat pentru combaterea infracţionalităţii stradale, a furturilor de şi din autoturisme, din buzunare, a tâlhăriilor, precum şi pentru identificarea persoanelor şi bunurilor urmărite în temeiul legii.

La bisericile şi lăcaşele de cult de rit catolic se vor desfăşura şi în acest an slujbe şi ceremonii religioase, manifestări la care se estimează un aflux sporit de credincioşi, iar în zonele adiacente bisericilor se preconizează o mare aglomerare cu autoturisme.

Astfel, în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie, când credincioşii de rit catolic vor sărbători Învierea, poliţiştii de ordine publică şi poliţie rutieră vor acţiona în toate localităţile în care se vor oficia slujbe religioase, pentru identificarea elementelor pretabile la acţiuni turbulente ori la săvârşirea unor fapte antisociale şi pentru menţinerea ordinii publice pe timpul desfăşurării slujbelor religioase.

Pe toată durata desfăşurării slujbelor, în zona bisericilor şi a celorlalte locuri de cult vor acţiona echipe mixte de ordine publică, pentru a preveni

infracţiunile cu violenţă de orice fel, tâlhăriile, furturile din buzunare şi actele de profanare a locurilor de cult.

Pentru fluidizarea traficului rutier, înainte, pe timpul slujbelor şi după terminarea acestora, poliţiştii Serviciului Poliţiei Rutiere din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor vor supraveghea şi dirija circulaţia pe principalele artere din localităţi.

Patrule ale poliţiştilor rutieri vor fi prezente pe toată durata sărbătorilor de Paşte de rit catolic şi de Florii pe drumurile naţionale, judeţene şi pe principalele artere din Municipiului Oradea, pentru siguranţa traficului rutier, respectarea normelor de circulaţie şi pentru prevenirea producerii accidentelor rutiere.

În perioada de referinţă, poliţiştii Serviciului Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor vor folosi la capacitate şi cu eficienţă maximă, aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor, în scopul reducerii riscului rutier.

Poliţiştii Serviciului Transporturi Bihor vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea cu operativitate a oricăror fapte şi preocupări ilegale ce pot perturba bunul mers al activităţilor  în zona acestora de competenţă.

În acelaşi timp, pentru asigurarea climatului de ordine şi siguranţă publică şi în vederea evitării producerii oricăror evenimente deosebite, la sediul I.P.J. Bihor va fi asigurată o rezervă de intervenţie care va avea în componenţă şi luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale.

În caz de nevoie, apelaţi cu încredere 112 – Apelul Unic de Urgenţă!

Recomandări preventive, pentru sărbători liniştite!

Perioada Sărbătorilor Pascale ar trebui să constituie pentru noi toţi un prilej de bucurii şi emoţii. Cu toate acestea, în timp ce dumneavoastră sunteţi preocupaţi de cumpărăturile aferente acestei sărbători, infractorii se agită pentru propriile „achiziţii”. Aglomeraţia din pieţe, magazine, mijloace de transport în comun favorizează activitatea acestora.

Din dorinţa de a asigura sărbători liniştite, Poliţia recomandă tuturor cetăţenilor:

  • Păstraţi banii în buzunarele interioare ale vestimentaţiei;
  • Supravegheţi-vă în permanenţă genţile şi sacoşele de cumpărături;
  • Parcaţi maşina, pe cât posibil, în zonele special amenajate şi iluminate. Obiectele tentante, lăsate la vedere în autoturism, reprezintă adevărate „cadouri”pentru hoţi;
  • Evitaţi să achiziţionaţi diverse bunuri de la vânzători ambulanţi. Gândiţi-vă că acestea ar putea proveni din comiterea unor infracţiuni sau că nu corespund din punct de vedere calitativ;
  • Lăsaţi o lumină aprinsă sau un aparat de radio în funcţiune atunci când părăsiţi locuinţa, pentru o perioadă scurtă de timp. Acestea pot deruta eventualii “musafiri” nepoftiţi;
  • Rugaţi un vecin de încredere să vă supravegheze locuinţa şi să vă ridice corespondenţa, dacă lipsiţi de acasă pentru perioade mai îndelungate;
  • Anunţaţi imedia POLIŢIA (112 – Apel unic de urgenţă) atunci când observaţi persoane sau activităţi care vi se par suspecte în zona în care locuiţi;
  • Reţineţi cât mai multe semnalmente ale celor implicaţi.

De asemenea, pentru siguranţa dvs. şi a familiilor dvs, vă reamintim că este extrem de periculos să urcaţi la volan dacă aţi consumat băuturi alcoolice!

Alina Dinu, IPJ Bihor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *