Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Echipele Poloniei, Croației și României, neînvinse la Campionatul European U20


Polonia, Croația și România sunt cele trei echipe rămase neînvinse după primele trei zile de întreceri la Campionatul European U20 masculin – Divizia B de la Oradea. Primele două au repurtat câte trei victorii, iar tricolorii au obținut două succese.

Reprezentativa Poloniei este la șefia Grupei A, acolo unde Belgia și Belarus au 1-1 la general, Finlanda are 1-2, iar Armenia are 0-2. În schimb, Croația are 3-0 în Grupa D, cea din care fac parte șase echipe. Aici Potrugalia și Kosovo au 2-1 la general, Ungaria și Irlanda sunt la 1-2, iar Moldova are 0-3.

România are 2-0 la general și se situează pe locul al II-lea în Grupa C. Primul loc este deținut de Georgia, echipă ce are 2-1 la general, adică a disputat un meci mai mult. Albania și Macedonia au 1-1, iar Malta are 0-3.

Cea mai echilibrată și imprevizibilă situație se consemnează în Grupa B, acolo unde Rusia, Marea Britanie și Olanda și-au împărțit victoriile în duelurile directe. Primele două au 2-1, în vreme ce batavii și Slovacia au 1-1. În fine, Azerbaijan este la 0-2.

Primele două clasate în fiecare grupă se califică în sferturile de finală ale competiției. Locurile 3 și 4 vor juca în turneul locurilor 9-16, iar locurile 5 și 6 vor încheia evenimentul în turneul 17-21. La încheierea turneului de la Oradea, primele trei clasate vor obține promovarea în Divizia A la U20 masculin.

Pe parcursul primelor trei zile de întreceri, la Arena Antonio Alexe și Colegiul Partenie Cosma din Oradea, la meciuri au asistat sau participat din postura de antrenori, șefi de delegație sau comisari, mai mulți oameni cu trecut remarcabil în baschetul european. Este vorba despre: Irina Sumnikova – comisar FIBA. Campioană olimpică în 1992, medaliată cu
bronz la Jocurile Olimpice din 1988, participantă la patru ediții ale Jocurilor Olimpice (în 1988 cu URSS, 1992 cu Comunitatea Statelor Independente, iar în 1996 și 2000 cu Rusia). 

Evgeny Pashutin – simplu spectator. De două ori câștigător al EuroCup și cu cinci sezoane la activ ca antrenor principal în Euroliga masculină.  A câștigat Campionatul European U20 masculin Divizia A din anul 2005.  Zakhar Pashutin – antrenorul naționalei Rusiei U20 masculin. Fost câștigător al Euroligii în două rânduri, protagonist a trei astfel de finale, respectiv câștigător al EuroBasket 2007 din postura de jucător și căpitan de echipă. Evgeny și Zakhar sunt frați.

Hanno Mottola – șef de delegație. Primul jucător finlandez de baschet cu angajament în NBA. A avut două sezoane în liga nord-americană și cinci în
Euroligă.

Roel Moors – antrenorl naționalei Belgiei U20 masculin. Fost jucător în echipa națională a Belgiei, pentru care a jucat peste 100 meciuri, a participat la două ediții de EuroBasket și a fost căpitan al echipei sale naționale.

Adrian Micinic, CSM Oradea, foto: Alina Cojocaru (FRB)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *