Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Poveștile de lângă noi”, un proiect al studenților de la Jurnalism. Azi, Biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” din Rădoia (Rep. Moldova)


„Poveștile de lângă noi” este un proiect al studenților de la Jurnalism din cadrul Universității din Oradea. Azi, Elena Fendic, studentă în anul III, vă prezintă biserica ortodoxă din satul său natal, Rădoaia, Republica Moldova.

Sătenii satului Rădoaia, raionul Sîngerei, Republica Moldova, se bucură de două biserici ridicate pentru slujirea Domnului. Una dintre ele este biserica cu hramul „Înălțarea Domnului”.

Biserica și-a găsit începutul în anul 1886. Lăcașul a fost construit din piatră de calcar, grosimea pereților acesteia fiind de un metru. Piatra a fost adusă de către oameni cu carele din pădurea satului. Odată cu lăcașul, a fost construită și încăperea școlii care activa pe lângă biserică. În perioada sovietică biserica, la fel ca și toate celelalte din toată țară, a fost închisă pentru 40 ani. A fost printre primele trei biserici care 1988 și-a redeschis ușile pentru creștinii săi.

Biserica este ornamentată în stilul clasic ortodox cu fresce masive înfăptuite de pictori și icoane donate bisericii de către enoriași. În curte găsește un cavou circular unde este înmormântată familia boierului Erimah Cuțîc – ctitor al bisericii. Până în prezent, biserica a trecut printr-o reparație capitală în interior și exterior. A fost construită o casă a preotului și o cantină de pomenire.

https://www.youtube.com/watch?v=sfTBU7kh6UI&t=5s

Cristina Liana PUȘCAȘ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *