Du-te la …
UZP Bihor on YouTubeFeed RSS

Premiera filmului ”Între chin și amin”, și la Beiuș


Sâmbătă, 21 decembrie 2019 la ora 18 a avut loc la Casa municipală de Cultură Beiuș (fostul Teatrul al Armatei), premiera filmului ”Între chin și amin”, o tulburătoare frescă a ”experimentului Pitești”, realizat de regizorul Toma Enache.

Manifestarea a fost organizată de ”Asociația Micul beiușean”, prin eforturile soților Carmen și Ionuț Novac, vicepreședinte respectiv președinte al organizației, a directorului artistic Ana Florea și desigur, a Casei Municipale de Cultură care a pus la dispoziție spațiul destinat desfășurării manifestării. Filmul a fost primit cu multă generozitate de beiușeni, aceștia aplaudând minute în șir după încetarea proiecției.

La început, Carmen Novac, în puține cuvinte, a deschis manifestarea, regizorul Toma Enache a prezentat succint filmul, a urmat proiecția iar la final a vorbit din nou Toma Enache, invitându-l la microfon pe profesorul Ulpiu Traian Bodea, cetățean de onoare al municipiului Beiuș, fost deținut politic la 15 ani, pentru lipirea de afişe confecţionate de el prin oraşul Beiuş, prin care îşi exprima nemulţumirea vis-a-vis de situaţia politică din ţară şi ocupaţia Armatei Sovietice.

Dl. Bodea a confirmat că  scenele din film, deși par imposibile au fost reale  și l-a felicitat pe regizorul Toma Enache pentru realizarea acestui film. Emoționant și însoțit de aplauzele celor aproape 250 de privitori a fost momentul în care regizorul Toma Enache a sărutat mâinile martirului Traian Bodea care, la rându-i a sărutat mâinile regizorului pentru realizarea filmului. Fără comentariu!

La ieșirea din sala de spectacole, pe hol, s-a putut viziona expoziția ”Caravana Eroilor-Martiri și eroi români în temnițele comuniste”. Tot acolo s-au continuat discuțiile. Era ora 21,30 și încă nu se terminaseră dialogurile…

Cât despre film, este o tulburătoare frescă a ”experimentului Pitești” cu scene inimaginabile dar, din păcate, reale. Merită văzut.

Simion Suciu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *